'Ringwegen hebben hun tax bereikt'

hilversum De Hilversumse buitenring verder optimaliseren is na het Integraal BereikbaarheidsPlan (IBP) geen optie meer. De komende colleges van burgemeester en wethouders hebben de taak om het autoverkeer in de Mediastad drastisch te verminderen. "De Diependaalselaan en de Johannes Geradtsweg hebben hun tax bereikt."

Dat zegt de huidige wethouder van Verkeer, Floris Voorink, bij de toelichting van de eindevaluatie van het IBP. Daaruit blijkt dat het miljoenenproject een goede ingreep is geweest om de bereikbaarheid en leefbaarheid te verbeteren. "De effecten zijn echter niet zodanig dat daarmee de problemen opgelost zijn. Met name de Buitenring Zuid (Diependaalselaan, red.) moet (te) veel verkeer verwerken en de leefbaarheid en oversteekbaarheid hebben daar nog veel onder te lijden", is de conclusie van de onderzoekers, Experts in Traffic and Transport. "Uit de evaluatie van het IBP blijkt bovendien dat elke ruimte die het IBP schept onmiddelijk weer wordt opgevuld."
Om de toekomstige problemen die op de ringwegen zeker zullen ontstaan een halt toe te roepen, roept Voorink zijn opvolgers op vooral goed te letten op de technologische ontwikkelingen. "Als we nu achteroverleunen, hebben we een probleem", zegt hij. "Het IBP heeft opgeleverd wat we hadden verwacht en gehoopt, maar we zijn er nog niet. Vooral bij storingen is Hilversum kwetsbaar."

11