Wethouder Eric van der Want.
Wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

Miljoeneninvestering in welzijn moet leiden tot minder zorgkosten

hilversum De gemeente Hilversum gaat de komende twee jaar 1,5 en 1,7 miljoen euro zorggeld investeren in welzijn door voorzieningen in de wijken te versterken. Doel is om de kwetsbare inwoners dichtbij, in eigen buurt, beter en laagdrempeliger te adviseren en te ondersteunen.

Dat vertellen wethouder Eric van der Want van Zorg en Welzijn en bestuursvoorzitters Ben Hammer van Hilverzorg en Anita Keita van Versa Welzijn. Een belangrijk besluit, geeft de wethouder aan. Nu de decentralisatie (de gemeenten hebben bepaalde zorgtaken overgenomen van het Rijk) in financieel opzicht goed is verlopen, is het zaak om de inwoner centraal te stellen. Daarom moeten alle organisaties beter zichtbaar, meer samen en gemakkelijker aanspreekbaar worden voor bewoners. "Het kan beter en anders", aldus Van der Want. "Ik wil ondersteuning minder centraal organiseren en meer in de buurten."

De investering van drie miljoen euro over twee jaar moet uiteindelijk leiden tot minder zorgkosten. Bijkomstig voordeel is dat het Sociaal Plein aan de Wilhelminastraat meer wordt ontlast en medewerkers niet meer ieder 'wissewasje', zoals Van der Want zegt, hoeven behandelen. Het is namelijk de bedoeling dat twaalf sociaal werkers de buurten gaan versterken op het gebied van schulden, GGZ-problematiek, langer zelfstandig thuis wonen en mantelzorgers. Hoe en waar deze twaalf te werk gaan is nog onduidelijk. "Er is nog geen uitgewerkt plan", aldus Van der Want. "Met Versa gaan we de komende tijd bekijken wat we waar precies nodig hebben."
De partners, HilverZorg, Versa Welzijn, Sherpa, MEE, Philadelphia, Kwintes, GGZ centraal, Amaris, Inovum en de gemeente gaan gebouwen en voorzieningen openstellen voor meerdere doelgroepen. Dit moeten herkenbare ontmoetingsplaatsen worden met bekende gezichten. Bewoners lopen zo gemakkelijk binnen voor een vraag of ondersteuning over geld, schulden, werk, GGZ-problematiek, eenzaamheid, huiselijk geweld of bijvoorbeeld dementie.
Belangrijke reden voor dit project is het feit dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, vertelt Hammer. Risico daarvan is dat er sneller eenzaamheid ontstaat en juist dat kun je door dicht bij de mensen te staan, voorkomen. En vanwege de toenemende vergrijzing neemt ook het aantal kwetsbare mensen toe, is de verwachting.
Daarnaast willen de partijen de inwoners die zich vrijwillig inzetten voor Hilversum en haar bewoners beter ondersteunen en faciliteren. "Wij willen bijvoorbeeld vrijwilligers, van welke organisatie ook, gezamenlijke trainingen aanbieden. Immers, zij verdienen aandacht en ondersteuning voor de bijdrage die zij telkens weer leveren aan Hilversum."