Hans Jaap Melissen.
Hans Jaap Melissen. Foto: Beeld en Geluid

Oorlogsverslaggeving en 100 jaar Hilversum Mediastad

Februari staat bij Beeld en Geluid in het teken van oorlogsverslaggeving en 100 jaar Hilversum Mediastad. Ook is er een documentaire.

hilversum De vertoning van IDFA's publieksfavoriet 'Doof Kind', een lezing van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en de presentatie van een nieuw boek over het mediaverleden van Hilversum, geschreven door Peter Schavemaker, staan de komende weken op de agenda van Beeld en Geluid.

Op zondag 4 februari is er een voorvertoning van de documentaire 'Doof Kind' (Alex de Ronde, 2017), de publieksfavoriet van het IDFA. De film schetst een portret van de dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. De film volgt Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst.

Aansluitend op de vertoning volgt een gesprek tussen Alex de Ronde (documentairemaker en directeur van bioscoop Het Ketelhuis), Eva Westerhoff (Dovenschap) en Jurgen Lentz (NPO Access Services) over de toegankelijkheid van de Nederlandse media voor doven en slechthorenden.
Zaterdag 10 februari tussen 15.00 en 16.30 uur is er de zogenaamde Nieuws of Nonsens-expertlezing door oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Hij vertelt over zijn zoektocht naar de feiten in een wereld met oorlog, chaos en (sociale) media en over zijn uitdagingen in Irak, Syriƫ en Libanon.
Woensdag 14 februari is de presentatie van het boek van Peter Schavemaker over de honderdjarige geschiedenis van Hilversum als mediastad. Hij gaat in op de manier waarop Hilversum, ooit een rustig tuin- en weversdorp, zich vanaf 1918 ontwikkelde tot het hart van de Nederlandse mediacultuur.

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar is er tijdens de voorjaarsvakantie een speciaal kinderpersbureau, waar kinderen een mini-opleiding tot journalist krijgen.

Beeld uit 'Doof Kind'.