Jos Egberink.
Jos Egberink. Foto: Eric Daams

Koninklijke onderscheiding voor 'drijvende kracht' bij De Adelaar

hilversum Een bijzonder moment na afloop van de jaarlijkse Koppelcross, de afsluiting van het veldritseizoen van Gooise Wielerclub de Adelaar. Kortenhoever Jos Egberink kreeg uit handen van burgemeester Freek Ossel een koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 2000 zet Egberink zich vol passie in voor de wielerclub. Hij is coördinator van de Wielerronde en Nationale Veldrit in Hilversum, actief als coördinator en organisator van het Kampioenschap Tijdrijden, de Zondagavondcompetitie en de Koppelcross. Ook is hij mede-initiator van de Vereniging Vrienden van de Adelaar. "De heer Egberink is een drijvende en stimulerende kracht bij De Adelaar. Hij is de spil van deze bruisende wielerclub, met recht een 'supervrijwilliger'", aldus Ossel.

Ook bij het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid in Amsterdam was Egberink van 1980 tot 2013 actief. Hij hielp een programma te ontwikkelen om de natuurbeleving bij kinderen te stimuleren. Ook was hij hier begeleider van kindergroepen.

Daarnaast is hij sinds 1976 leerkracht en afdelingshoofd op jenaplanschool De Sterrenwachter in Loosdrecht. Hier is hij organisator van vieringen en activiteitenkampen. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de school op ICT-gebied. In maart 2017 vierde Egberink zijn 40-jarig jubileum als leerkracht. Dit jaar gaat hij met pensioen.