Donderdag werden fietslampjes uitgedeeld nu alle extra fietsplekken zijn gerealiseerd.
Donderdag werden fietslampjes uitgedeeld nu alle extra fietsplekken zijn gerealiseerd. Foto: Bastiaan Miché

Inpandig fietsparkeren blijft hoog op het verlanglijstje

HILVERSUM Verdeeld over twee periodes zijn er vijfhonderd extra parkeerplekken voor de fiets gerealiseerd in het centrum. De laatste klus vond plaats op de Groest. Maar de gemeente kijkt alweer verder. Nog altijd heeft Hilversum de wens om een inpandige fietsparkeergarage te realiseren, omdat meer en meer Hilversummers de fiets pakken als zij naar het dorp gaan.

Meer ruimte bieden om de fiets te stallen is nodig. Het fietsgebruik neemt nog altijd toe, terwijl de rek er in de openbare ruimte wel uit is. De extra gecreëerde fietsenstallingen op de Kerkbrink, bij Mout, op het plein voor Dille en Kamille en op de Groest zijn de laatste plekken waar nieuwe voorzieningen konden worden neergezet. Dan blijft alleen een inpandige oplossing over. In zo'n locatie wil de gemeente de 'fietsenstaller' meer bieden. De tweewieler staat dan niet alleen overdekt in een bewaakte stalling, maar de gemeente denkt onder andere ook aan oplaadpunten voor e-bikes en een toilet.

Dat staat hoog op het verlanglijstje. Een geschikte locatie is voorlopig niet voorhanden. Een goede plek vinden is lastig en heeft onder meer te maken met de ontwikkelingen in de markt en de wensen van projectontwikkelaars of vastgoedeigenaren. In april 2017 had wethouder Floris Voorink twee plekken op het oog: een winkelpand op de Zeedijk en de Groest. Deze leegstaande panden werden snel betrokken door ondernemers en daardoor was de ruimte om in in totaal 730 fietsenstallingen te realiseren weg. Daarom was de VVD-bestuurder genoodzaakt oplossingen te vinden in de openbare ruimte.

Naast de extra vijfhonderd fietsparkeerplekken gaat het de gemeente ook om gedragsverandering te kunnen bewerkstelligen. Dat er iedere zaterdag een fietsenzee stond op de Groest komt doordat iedereen zo dicht mogelijk bij de winkels wil parkeren. Dat leidt tot een rommelig straatbeeld. Op andere plekken in het centrum zijn vaak nog wél nietjes vrij om de fiets in te zetten. Als voorbeelden noemt Voorink het Wagenmakersplein en de Koornstraat (ingang van de Gooische Brink).
Tevens moeten Hilversummers goed weten waar en hoe zij hun fiets neerzetten. De tweewieler mag alleen nog maar worden geparkeerd op de daarvoor bestemde plekken. Op den duur wil de gemeente hier ook echt op gaan handhaven. Nu is vooral het devies om de inwoners te informeren door middel van een campagne. Later dit jaar volgen waarschuwingen.