Volgens het CDA wordt er wel degelijk gehandhaafd als winkels in het centrum dicht zijn op afgesproken momenten.
Volgens het CDA wordt er wel degelijk gehandhaafd als winkels in het centrum dicht zijn op afgesproken momenten. Foto: Bastiaan Miché

Geldboete dreigt voor ondernemer die deuren op afgesproken tijd dichthield

Van een boete zou geen sprake zijn als een ondernemer besluit de winkeldeuren dicht te houden. Dat blijkt toch anders. De eerste waarschuwing is een feit.

HILVERSUM Dat het niet open zijn op vastgestelde winkeltijden gevolgen kan hebben, is nu wel duidelijk. Bij de eerste centrumondernemer is een waarschuwing op de deurmat geploft omdat de deuren dicht waren op een tijdstip dat deze open hadden moeten zijn. CDA Hilversum vindt dit een slechte ontwikkeling, zeker met het oog op het waarschijnlijk vrijgeven van de koopzondagen.

"Wij willen die boete van tafel hebben", is de duidelijke oproep van CDA-raadslid Gerben van Voorden, nadat de coalitiepartij achterhaald had dat een ondernemer (naam van de zaak blijft anoniem, red.) een waarschuwingsbrief had ontvangen. In dit schrijven staat klip-en-klaar dat het opnieuw dicht zijn op de door de winkeliers en eigenaar van het winkelcentrum afgesproken openingstijden financiële gevolgen heeft. Het gaat om een bedrag van ruim 2.500 euro per keer.

“Het bewijs is er echt. Het zou een forse boete kunnen zijn, want nu gaat het nog om een waarschuwing”, stelt CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker. In de nabije toekomst, als de meerderheid van de raad na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart het licht op groen zet voor 52 koopzondagen in het jaar, betekent dat voor de ondernemers dat zij zeven dagen per week op de afgesproken tijden open moeten zijn. Winkelcentra-eigenaren Kroonenberg Groep (Hilvertshof) en Achmea (de Gooische Brink) hebben daar met de desbetreffende winkeliersverenigingen afspraken over gemaakt. “Daar wordt wel degelijk op gehandhaafd”, is de conclusie van het CDA.

Twee weken geleden kaartten de christendemocraten een mogelijke koopzondagboete al aan. Momenteel polst de partij de mening van Hilversummers en ondernemers in een online-enquête. De suggestie dat er in Hilversum sprake zou zijn van een koopzondagboete deed centrummanager Kjeld Vosjan af als nepnieuws. Alleen in het Hilvertshof zou de Kroonenberg Groep kunnen handhaven, omdat dat zwart-op-wit staat in de huurovereenkomsten of in het huisreglement. Handhaving in 2018 is niet aan de orde, meldde Vosjan.

Geconfronteerd met de waarschuwing die de ondernemer heeft ontvangen, zegt centrummanager Kjeld Vosjan dat het hem verbaast. “Onze lobby is altijd geweest dat wij geen boetes willen. Het moet aan de ondernemers zelf zijn of zij open willen. Wij snappen heel goed dat niet alle winkels op zondag opengaan. Dat gaat niet gebeuren."

Zelf is het CDA tegenstander van de verruiming van de Winkeltijdenverordening. In dit geval gaat het de partij vooral om de bescherming van de ondernemers en de werknemers. Zij zouden zelf de keuze moeten hebben om open te gaan. Dat moet niet worden afgedwongen door met torenhoge boetes te gaan dreigen. "Iedereen zegt dat Hilversum bruisend moet worden en ook wij willen een levendig centrum, maar dan moet je juist letten op de kleine ondernemers. Wij hebben daar grote zorgen over", aldus Streutker.