De vier bestuursleden met de statuten van de opgerichte stichting.
De vier bestuursleden met de statuten van de opgerichte stichting. Foto: Buurt Post Zuid

Bloemenbuurt heeft nu met stichting een officiële spreekbuis

HILVERSUM De eerste gesprekken over een multifunctioneel gebouw op de locatie van het afgebrande buurthuis De Lelie zijn gaande. Buurtbewoners zitten aan tafel met de gemeente Hilversum, Bink Kinderopvang, Versa Welzijn en ATC Scholengemeenschap. Stichting Buurt Post Zuid de Lelie is de spreekbuis van en voor de omwonenden. Hun inzet is de terugkeer van een buurthuis aan de Leliestraat.

De notulen waren al enige tijd geleden opgesteld door Jan Slingerland. Maandag is hij samen met de drie andere bestuursleden - Jacqueline van Oostveen, Floor Potters en Gonny van Reede - naar de notaris gegaan. Daar zijn de statuten van de stichting vastgelegd en zag Buurt Post Zuid de Lelie officieel het levenslicht. Wethouder Eric van der Want gaf eerder al aan dat hij dat een verstandige zet vond. Daarmee is er een aanspreekpunt van de buurt.

De vier bestuursleden, tevens wijkbewoners, zetten zich in voor de belangen van hun buurt. In de overleggen heeft de stichting, die nu een officiële partij is, een stem. "Wij zijn de spreekbuis van de buurt", aldus Van Oostveen. Dat houdt in dat het kwartet in gesprek is met de andere partners over de invulling van de nieuwe voorziening, die op den duur terugkomt in de Bloemenbuurt. Zelf houden zij de bewoners op de hoogte via de wijkkranten, social media en inloopmomenten in het tijdelijke buurtonderkomen aan de Hilvertsweg, dat er binnenkort moet komen. Daarnaast is het belangrijk dat de omwonenden de bestuursleden blijven voeden met hun ideeën en voorstellen en feedback blijven geven.
Terugkeer van de Lelie is het uitgangspunt. Dat is de grootste wens van de buurt. Het geliefde buurthuis moet terugkeren en dan het liefst in dezelfde hoedanigheid als voor 22 maart 2017 en op dezelfde locatie met hetzelfde aantal vierkante meters. Daarbij houden de buurtvertegenwoordigers ook de rest van de wijk in ogenschouw, zoals de parkeer- en de verkeersdruk mocht er een kinderopvang komen. Met de komst van het trampolinepark in de nabijgelegen Clemenskerk neemt die druk naar alle waarschijnlijkheid al toe. Een andere wens is als dat bouwtechnisch haalbaar is om de historische voorgevel te behouden en te integreren met de nieuwbouw.
Wat de stichting betreft, wordt dit traject en project er echt één van voor en door de buurt. "We willen zo veel mogelijk doen met de bewoners", meldt Van Oostveen. De kennis en kunde zit daar. De buurtpost wil gaan inventariseren wie wat allemaal in z'n mars heeft. "Er wonen heel veel mensen die allemaal hun eigen expertise en kwaliteiten hebben, zoals architecten, zzp'ers, boekhouders en slopers. Is het niet prachtig als we het gebouw letterlijk kunnen ontwikkelen en bouwen met de buurt, zodat het ook echt van ons wordt."