Shiva de Winter geeft al jarenlang zwemles in verschillende zwembaden.
Shiva de Winter geeft al jarenlang zwemles in verschillende zwembaden. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Nu - na jarenlange zoektocht - gooien ze deur voor me dicht'

Verbazing overheerst bij de ondernemer die geen vergunning krijgt voor een klein zwembad in Kerkelanden. Hij krijgt veel steun.

hilversum Hij geeft al jarenlang zwemles in verschillende zwembaden in en rond Hilversum en begon acht jaar terug de zoektocht naar een eigen zwembad. Uiteindelijk eindigde de zoektocht in Kerkelanden, eigenlijk de enige mogelijke wijk hiervoor. Maar net op het moment dat Shiva de Winter dacht aan de gang te kunnen in het pand Fransiscusweg 229, werd de vergunning afgewezen. Want 'ineens' paste deze niet binnen het bestemmingsplan.

"Wat zal ik erover zeggen", zegt De Winter, die over vier weken weer vader wordt. Maar over de gang van zaken rond zijn kleinschalige zwembad (van 17,5 bij 7,5 meter) in het pand waar jarenlang de zwembus van Ome Joop zat, is hij een stuk minder enthousiast. Jarenlang onderzocht hij van alles - hij weet als ondernemer wat er bij de aanvraag van een vergunning komt kijken - en steeds ging alles in goed overleg. Maar nu het moment daar is gooien ze, aldus De Winter, de deur dicht. "Ik was hier echt niet aan begonnen als ik wist dat het niet in het bestemmingsplan zou passen."
Belangrijkste argumenten voor de gemeente om de vergunning af te wijzen zijn de te hoge parkeerdruk en de verkeersonveilige situaties die zouden ontstaan.
Allemaal onzin, zegt De Winter. Cijfers zouden dat ook aantonen. Bovendien komen veel van zijn klanten/leerlingen - bij elkaar zo'n 700 - uit Hilversum-Zuid. De Winter meent dat zij vooral de fiets naar zijn zwembad pakken. Waarom wordt er nu zo dwarsgelegen, vraagt hij zich hardop af. "Ik zit niemand in de weg. Verzorgingshuizen in Kerkelanden willen al gaan samenwerken. Ik kan de gemeente tegemoetkomen in dingen waar vraag naar is en die zij niet kunnen oplossen."
De ondernemer blijft ervan overtuigd dat het zwembad er komt. Hij is blij met de steun die hij vanuit de Hilversumse bevolking krijgt. Ook de ChristenUnie staat vierkant achter De Winter en heeft al vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. CU-medewerker Tjerk Pelsma meent dat de gemeente belang heeft bij het stimuleren van gezondheid en vitaliteit.