Monumentenstatus GAK-gebouw?

HILVERSUM Het is nog maar de vraag of het GAK-gebouw inderdaad in het eerste kwartaal van 2018 tegen de vlakte gaat. Er is een kink in de kabel gekomen nu Erfgoedvereniging Bond Heemschut een aanvraag heeft ingediend om het ontwerp van architect Onno Greiner de gemeentelijke monumentenstatus te geven.

Voor de erfgoedclub is dit het laatste redmiddel om sloop te voorkomen van het pand aan het Stationsplein 25. Heemschut dicht het al jaren leegstaande pand cultuurhistorische waarde toe. Slopen is doodzonde. Dat is volgens de erfgoedvereniging kapitaalvernietiging. Daarnaast zijn er reële mogelijkheden om het gebouw te renoveren of te kiezen voor herbestemming. HKU-studenten hebben in opdracht van Heemschut vorig jaar concrete ideeën aangedragen voor herbestemming.

Voor de gemeente kan dit gevolgen hebben voor de plannen die zij heeft met de herontwikkeling van het Stationsplein. De voorgenomen sloop kan vertraging oplopen nu een officieel verzoek is ingediend om van het pand een monument te maken. Inmiddels heeft de Monumentencommissie, die een adviserende rol heeft, aangegeven het pand niet te willen beschermen. "Het pand heeft zijn betekenis verloren en staat zelfs nieuwe ontwikkelingen in de weg." Nu is het aan het college van burgemeester en wethouders om hier nog formeel een besluit over te nemen.