Aanhoudend onbestendig, vanaf zondag vrijwel droog

Ook januari is ruimschoots te zacht verlopen. Met februari op de kalender krijgt de winter wat meer grip. Komend weekeinde lanceert een sterk hogedrukgebied bij de Britse eilanden een uitloper naar Scandinaviƫ. Vanaf zondag wordt de stroming noordoostelijk waardoor het in de nacht licht gaat vriezen. De kans dat dit tot een serieuze vorstperiode leidt, lijkt niet groot.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met enkele buien. Soms klaart het op. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 6 graden. Ook zaterdag is het nog wisselvallig. De hoeveelheid neerslag neemt af. Zondag blijft het overwegend droog. Er zijn dan enkele perioden met zon. De matige wind draait naar noordoost. In de nacht gaat het licht vriezen (tot -2 graden). In de middag wordt het circa 5 graden, op zondag met 3 Ć  4 graden iets lager.

Trend na het weekeinde

Met een oostelijke stroming komt de vrieslucht meer in beweging. In de nacht kan het licht tot matig vriezen (tot circa -5 graden). Er kan vanaf dinsdag een winterse bui vallen. Later in de week dringt zachte lucht vanuit het westen weer op. Onduidelijk is nog hoe dit gaat verlopen.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van januari 2018 bedraagt 5.5 graden. Dat is goed voor een 10e plaats op de ranglijst. Op de 1e plaats staat januari 2007 met 7.1 graden gemiddeld. Normaal (= het langjarig gemiddelde) over de periode 1981-2010 is 3.1. graden. Over de periode 1951-1980 bedroeg dat gemiddelde nog 2.0 graden: een aanwijzing dat het klimaat opwarmt.