De Lelie zoals hij er nu uitziet blijft voorlopig zo staan.
De Lelie zoals hij er nu uitziet blijft voorlopig zo staan. Foto: Bastiaan Miché

Bijna jaar na verwoestende brand toch nog een feestje

hilversum Al vrij snel nadat Wijkcentrum de Lelie vorig jaar was afgebrand, was de gedachte binnen het bestuur van eigenaar de Emmaus-Paulusparochie dat het nieuwe pand hoe dan ook een maatschappelijke bestemming moest hebben, vertelt vicevoorzitter Willem Kralendonk. "En toen alle partijen - de gemeente, buurt, Versa, Alberdingk Thijm Scholen (ATS) en Bink Kinderopvang - bij elkaar kwamen was het voor ons een feestje."

En een feestje is het dinsdagmiddag in de Paulusschool, pal naast het nog altijd troosteloos ogende wijkcentrum. De hierboven genoemde partijen staan namelijk op het punt om de intentieverklaring te ondertekenen. Volgens alle partijen is dit een belangrijke stap in de realisatie van een volgens velen broodnodige buurtvoorziening in de wijk. Van der Want zegt daarbij zelfs dat de brand zo verwoestend is geweest dat het kansen biedt. Hij rekent het zichzelf of de gemeente overigens niet aan dat het na de brand lang duurde voordat er nu een uitkomst is.
Na de brand van vorig jaar heeft de gemeente meerdere malen gesproken met het parochiebestuur over (her)bouw van het wijkcentrum en/of herontwikkeling van de locatie. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de parochie wilde verkopen. Voorwaarde daarbij was dat de nieuwe locatie een maatschappelijke bestemming kreeg, al waren er geïnteresseerden die deze functie wilden combineren met woningbouw. Uiteindelijk was er toch een deal tussen de parochie en de gemeente; wel moeten de gemeenteraad en het bisdom nog groen licht geven.
Hoe die voorziening eruit moet komen te zien, is nog de grote vraag. Er komt eerst een onderzoek naar wat er allemaal mogelijk is. En the sky is niet de limit, benadrukt Van der Want als er gesproken wordt over de financiële middelen. Duidelijk is wel dat alle partijen meebetalen en dus ook bepalen. En het is zeker niet de bedoeling dat wanneer een meerderheid van de partijen voor een bepaald iets is en een kleine meerderheid tegen, dit besluit er doorheen wordt gedrukt.
Bestuursvoorzitter Saskia Makker van ATS ziet door de samenwerking mogelijkheden om het veertig jaar oude schoolgebouw een boost te geven, zegt zij. En ook Monique Wittebol gelooft dat wanneer de school en het wijkcentrum in elkaar worden gevlochten er veel meer mogelijkheden zijn.
Het haalbaarheidsonderzoek moet dit najaar zijn afgerond. Tot dan gebeurt er niets met het afgebrande gebouw, waar buurtbewoners nu dagelijks tegenaan moeten kijken.