Afbeelding
Foto: Marco Borggreve

Muzikaal feestje in de Morgenster

Hilversum Het niveau van de musici die optreden in de Morgenster is hoog. Heel hoog. "En dat verklaart het succes van de Seinhorstconcerten. Maar ook dat er regelmatig lokale artiesten op het podium staan is een meerwaarde," weet artistiek leider Ernst Munneke. Het honderdste concert is vrijdag. "Dan wordt er een barokensemble gevormd met buurtmusici."

Ruim zeventien jaar geleden gingen de concerten in de kerk op Seinhorst van start. Musici komen graag naar Hilversum om op te treden, weet Munneke. Volgens de pianist is het publiek enthousiast, warm en welwillend. Bovendien zijn het mensen die openstaan voor nieuwe muziek. "Een warm publiek is fijn als je speelt. Ik spreek uit ervaring, want ik heb zelf opgetreden in de Morgenster. De vibe is er goed." Juist omdat hij pianist is, is hij thuis in het wereldje en kent hij veel zangers en musici. Een aantal bekende namen lokte hij naar de mediastad. Zoals twee jaar terug Remy van Kesteren, de jonge harpist. Hij deed toen mee aan het televisieprogramma 'Wie is de mol' en opeens zat de kerk vol met jonger publiek. De prijs van een kaartje steeg niet: voor vijftien euro waren de fans erbij. "Dat is leuk om te zien, ik probeer zo veel mogelijk diversiteit aan te brengen. Ook hebben we zo nu en dan concerten voor kinderen. We zijn voornemens die in de toekomst vaker aan te bieden omdat we hebben gemerkt dat kinderen veel plezier beleven aan de optredens."

Voor het honderdste Seinconcert dat vrijdag 2 februari wordt gehouden, heeft Munneke een barokensemble gevormd met musici uit de buurt. Te zien en te horen zijn onder anderen Noa Wildschut, Tim Kliphuis samen met zijn trio, Hans Wolters en het Buren-ensemble. Kliphuis belicht met zijn trio, zijn sextet én met het ensemble de andere kant van deze stukken met zijn veelgeprezen improvisaties en arrangementen.