Wethouder Eric van der Want.
Wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

'Grote kloof tussen arm en rijk'

HILVERSUM Volgens wethouder Eric van der Want valt het met de kloof tussen politiek en burgers best mee. Die is niet zo groot als gesuggereerd. De kloof tussen arm en rijk verdient volgens de bestuurder juist meer aandacht.

Dat schrijft de scheidend wethouder - hij keert na de verkiezingen niet meer terug - in zijn blog. Van der Want geeft de gemeenteraad een compliment. In zijn ogen is de afstand tussen de politiek en de inwoners in de afgelopen jaren verkleind doordat de raad steeds vaker goed in staat is geweest het debat centraal te houden. "Het gaat om datgene waar het werkelijk om gaat in plaats van het politieke gekissebis", is zijn conclusie.

Een dieper gewortelde kloof, waar meer aandacht voor moet komen, is die tussen arm en rijk. "De kloof van meedoen en niet meedoen. Erbij horen en er niet bij horen", stelt Van der Want. "Het CBS deed daar onlangs onderzoek naar. Niet alle inwoners profiteren van de toenemende welvaart door de aantrekkende economie. Dat klopt niet en die ontwikkeling baart grote zorgen. Onvrede door niet mee kunnen doen vertaalt zich in boosheid en een verwijt aan bestuur en overheid. Daar moeten we nationaal en lokaal nodig iets aan doen. Iets fundamenteels."

Inkomenspolitiek is niet aan de gemeente. Dat is de taak van het Rijk. Wel vindt de wethouder dat Hilversum het aantal minimaregelingen eens tegen het licht mag houden bijvoorbeeld. Wat voor effect hebben die op werkelijk meedoen, is een vraag die hij opwerpt. "Ik adviseer de gemeenteraad de samenhang van de bestaande minimaregelingen onder de loep te nemen. Daarbij gaat het niet zozeer om meer of minder, maar om anders en beter om de werkelijke kloof tussen meedoen en niet meedoen te overbruggen."