Burgemeester Broertjes is tevreden over de uitkomsten, maar het kan beter.
Burgemeester Broertjes is tevreden over de uitkomsten, maar het kan beter. Foto: Bastiaan Miché

Zorgen over toegenomen jeugd- en drugsoverlast in Hilversum

Burgemeester Broertjes verklaart jeugd- en drugsoverlast in Hilversum de oorlog. De integrale aanpak daartegen moet daarom verder worden uitgebreid.

HILVERSUM Minder criminaliteit, minder inbraken en meer Hilversummers voelen zich veiliger in de eigen buurt en het uitgaansgebied. Aan de andere kant is er meer jongerenoverlast en drugs- en alcoholoverlast. Dit is een greep uit de resultaten van de evaluatie van het zogenaamde Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2015-2018 van de gemeente Hilversum.

De criminaliteit in Hilversum is de afgelopen vier jaar met 15 procent gedaald. Het is gelukt de veiligheidsgevoelens te verbeteren voor het uitgaansgebied ten aanzien van hangplekken voor jongeren, het centrum en station Hilversum.

Ook is het aantal inbraken in de afgelopen jaren fors met 17 procent gedaald en groeide het aantal WhatsAppgroepen. De veiligheid in Hilversum krijgt van de bevolking het rapportcijfer 7,1. Acht van de tien Hilversummers voelen zich veilig in de eigen buurt volgens de Veiligheidsmonitor.
In het IVP 2015-2018 benoemde de gemeente drie jaar geleden tien speerpunten. De doelstellingen van zes van deze tien speerpunten zijn succesvol behaald: aanpak veiligheidsgevoelens, woninginbraak, jaarwisseling, veilig uitgaan, radicalisering en veiligheid op stations. Broertjes wil op die punten daarom vooral doorgaan met de bestaande inzet.
Daarentegen zijn de resultaten van een viertal speerpunten tegengevallen: de aanpak van jongerenoverlast, drugs- en alcoholoverlast, 'senioren en veiligheid' en mensenhandel. Over het geheel genomen is de uitvoering van het veiligheidsplan voldoende succesvol geweest.

Burgemeester Broertjes is zeker tevreden met de behaalde resultaten, maar maakt zich zorgen over de stijging van jeugdoverlast en van het aantal meldingen van verwarde personen. De aanpak van drugsoverlast is eveneens een punt van zorg. "Uit de evaluatie blijkt dat het niet is gelukt de jeugdoverlast substantieel terug te dringen", aldus Broertjes. "De invloed van jeugdoverlast op de buurt en op ondernemers is groot. Daarom is het nodig de integrale aanpak verder uit te breiden, met name richting preventie en vroegsignalering. Ook willen we scholen, ouders en de buurt meer betrekken bij het vergroten van veiligheid in de buurt."
De gemeente Hilversum werkt sinds 2014 aan de aanpak van ondermijning. Broertjes wil daarom ook de komende jaren stevig inzetten op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. "De rode draad is de aanpak van drugsoverlast en drugscriminaliteit."
Ook van belang is het om de buurten te versterken, blijft Broertjes benadrukken. "Dat vereist ook voor de komende periode goede samenwerking."