Nu tijd om kaders te stellen.
Nu tijd om kaders te stellen. Foto: Bastiaan Miché

PvdA: Stel duidelijke regels op voor inzet cameratoezicht

HILVERSUM Met het gebruik van camera's onder meer in het centrum van Hilversum is niks mis. Zeker als dit de veiligheid bevordert. Maar wat de PvdA betreft, is het nu wel tijd om duidelijke regels op te stellen over het gebruik van het cameratoezicht. Deze regels moeten de basis zijn voor bijvoorbeeld de gemeenteraad om te kunnen beoordelen of de inzet van de camera's proportioneel is.

De uitbreiding van het cameratoezicht in Hilversum moet nu naar de eindfase gaan, zo meldt lijsttrekker Femke van Drooge op de website van PvdA Hilversum. Daarom roept zij burgemeester Pieter Broertjes op om enkele zaken op schrift vast te leggen, zodat het gebruik hiervan te controleren is. Ook binnen de politiek is lang niet altijd duidelijk waar en wanneer inzet van camera's is toegestaan. Op basis van de ervaringen in het komende jaar kan hij kaders stellen voor de inzet van (mobiele) camera's in de binnenstad, op evenementen en in wijken. "Op deze manier kunnen Hilversummers erop vertrouwen dat er geen misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheden en heeft de burgemeester toch de kaders om snel en efficiënt te handelen waar het nodig is", zo schrijft Van Drooge.

In de afgelopen jaren is Hilversum gebruik gaan maken van camera's. Vijf jaar geleden waren er nog geen camera's en nu is op dat zo'n twintig plekken wel het geval. De burgemeester zelf is blij met de extra ogen. Broertjes vindt het cameratoezicht in het centrum van Hilversum een toegevoegde waarde omdat er veel onveiligheid wordt voorkomen en het cameratoezicht is een niet te missen aanvulling op het menselijk toezicht tijdens het uitgaan.

In november is door de politiek besloten dat Broertjes ook tijdelijk mobiele camera's mag inzetten tijdens bijvoorbeeld Hilversum Alive of plekken waar het belangrijk is om snel maatregelen te nemen om overlast te monitoren. Zo opperde SP Hilversum onlangs nog dat er flexcamera's rond IJssalon 't Perronnetje hadden moeten komen. Dat achtte de burgemeester niet nodig, omdat het sinds die bewuste dag in augustus rustig is rondom de winkel aan de Kleine Drift.

Van Drooge is van mening dat de burgemeester nu voldoende middelen in handen heeft als het gaat om cameratoezicht. Verdere uitbreiding hiervan is niet nodig. De focus moet wat haar betreft nu liggen op het gebruik van de flexcamera's en de effecten daarvan goed monitoren. Op basis van de ervaringen en de inzichten moet er een duidelijk kader komen waarbinnen vaste en flexcamera's kunnen worden ingezet. "Op deze manier weet de Hilversummer wat hij kan verwachten en is het beleid ook controleerbaar", stelt de PvdA-lijsttrekker. "Zo behouden we niet alleen de veiligheid, maar waarborgen we ook voor een langere termijn een verantwoord gebruik van cameratoezicht", besluit Van Drooge.