Vreugde bij Victoria na de 1-0 door Wilco de Birk.
Vreugde bij Victoria na de 1-0 door Wilco de Birk. Foto: Bastiaan Miché

Victoria op weg naar weer een titel, maar er kan nog veel gebeuren

Victoria heeft zaterdag met een verdiende 2-1 zege op FC Almere de koppositie in de 2e klasse B verstevigd. Het kampioenschap is echter nog ver weg.

"De concurrentie moet nu in de achtervolging en dat voelt goed", was de conclusie van de winnende coach Stijn van 't Hooft. Op wilskracht heeft Victoria in de tweede helft de overwinning over de streep getrokken. De jonge Hilversumse ploeg moest de hele wedstrijd opboksen tegen het fysiek sterke Almere. In de slotfase dreigde Victoria kopje onder te gaan. Met kunst- en vliegwerk werd de voorsprong verdedigd.

Het duel tussen Victoria en Almere werd een echte wedstrijd toen in de 32ste minuut Wilco de Birk de score opende. De Victoria coach: "Na de openingstreffer moest Almere aanvallen en hebben wij niet geprofiteerd van de kansen die we kregen. De omschakeling met onze snelle aanvallers is juist ons sterkste wapen. Op dit punt hebben we niet het vereiste niveau gehaald. Daardoor bleef Almere in de wedstrijd en maakten we het voor onszelf nodeloos lastig. Scoor je voor de rust nog twee of drie keer, dan is de wedstrijd gelopen."

Nadat Rik Langhout in de 84ste minuut met een schitterend afstandsschot de 2-0 aantekende, ging Almere op het randje van het toelaatbare voetballen. Met als gevolg hoog oplopende emoties en veel harde overtredingen, waarbij de jonge thuisploeg zich niet liet intimideren.
In blessuretijd werd het 2-1. Ondanks de riante koppositie van Victoria - drie punten voorsprong maar één wedstrijd minder gespeeld dan het Utrechtse Odysseus - voelt Stijn van 't Hooft geen druk om kampioen te worden of via de nacompetitie te promoveren: "We zijn amper op de helft van het seizoen en er kan nog veel gebeuren. We zijn op de goede weg en als de kans op promotie zich voordoet, laten we die zeker niet voorbijgaan."

Vanuit de club wordt er evenmin druk op het team gelegd om te promoveren naar de 1e klasse. Voorzitter Jan Willem Jonkman: "Als een van de oudste voetbalclubs in Nederland willen we wel op niveau spelen. De ambitie is om een stabiele eersteklasser te worden. Nadat we in 2016 besloten om op zaterdag te gaan spelen, hebben we daar een termijn van vijf jaar voor gesteld. We liggen voor op het schema, maar dat wil niet zeggen dat we nu plotseling haast gaan maken. Het elftal behoort tot een van de jongste teams van de 2e klasse en je moet de ploeg de ruimte geven om zich door te kunnen ontwikkelen."

Victoria is door twee achtereenvolgende kampioenschappen in één ruk van de vierde naar de tweede klasse gedenderd. Om niet achter te blijven op het niveau van de 3e en 2e klasse zijn er spelers van buiten naar het Jagerspaadje gekomen.
Victoria is met ruim 1500 leden wel een van de grootste clubs in de regio. "Naast het eerste elftal is het technisch beleid erop gericht om alle jeugdteams op het hoogste niveau te laten voetballen om zo over een paar jaar een eerste elftal met veel eigen spelers in het veld te kunnen brengen. Een Hilversumse club met een eigen identiteit", besluit Jonkman.
Komende zaterdag ontvangt Victoria IJFC, dat nu met 20 punten zevende staat.