Wel een dans- en sportschool, maar voorlopig geen zwembad aan de Fransiscusweg.
Wel een dans- en sportschool, maar voorlopig geen zwembad aan de Fransiscusweg. Foto: Bastiaan Miché

Afwijzing geen kwestie van niet willen

Het lange wachten op een reactie van de gemeente over de komst van een zwembad in Kerkelanden frustreert de initiatiefnemers. Zij zijn een petitie gestart.

hilversum Het niet verlenen van de vergunning voor een kleinschalig zwembad in Kerkelanden is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Floris Voorink naar aanleiding van alle commotie die is ontstaan. De wethouder hoopt deze week nog duidelijkheid te kunnen geven over de stand van zaken nu.

Shiva de Winter diende na een acht jaar durende zoektocht in Hilversum het verzoek in voor een doelgroepen- en instructiezwembad in het pand Fransiscusweg 229. Daar waren in het verleden ook al zwemlessen en bovendien leek Kerkelanden de enige wijk waar de ondernemer terecht kon.
De gemeente Hilversum was lange tijd een goede partner tijdens die zoektocht, maar ging op het beslissende moment niet akkoord. De komst van het bad op die plek zou namelijk gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid en parkeerdruk in de wijk. Onzin, aldus De Winter. Hij ging daarom in beroep en meent na onderzoek door adviesbureau Goudaffel Coffeng dat de verkeersveiligheid geenszins in gevaar komt. Bovendien staan er wel een dans- en sportschool.
En nu is het weer wachten op een reactie van de gemeente. Die komt spoedig, hoopt de wethouder. Hij benadrukt graag te willen meewerken aan het zwembad, maar - zegt hij - het moet wel kunnen. Hij voegt toe dat de gemeente wel groen licht gaf voor een andere locatie, maar toen kwam De Winter niet tot een financieel akkoord met de eigenaar van dat pand.
De Winter is de ondernemer achter zwemschool De Winter Sport en verzorgt al zwemlessen bij Heideheuvel en Sherpa. Hij heeft echter te veel leden en lijkt dus aan zijn eigen succes ten onder te gaan als hij geen 'eigen' zwembad vindt. Medewerkers Anne Willebrands en Maxime van der Gouwe zijn daarom namens al het personeel, ouders en klanten de onlinepetitie 'Wél groen licht zwembad Kerkelanden' gestart. Deze was woensdag al bijna duizend keer ondertekend. Het doel: Voorink zover krijgen om alsnog groen licht te geven voor de bouw van het zwembad.
De initiatiefnemers vragen zich af waarom de gemeente wel groen licht gaf voor een McDonald's aan de Vreelandseweg en een trampolinepark in de Clemenskerk, maar nu moeilijk doet over een zwembad. "Juist nu de zwemveiligheid, zwemkwaliteit en zwemfaciliteiten landelijk worden ondersteund, wordt dit in Hilversum tegengewerkt."
Willebrands en Van der Gouwe zijn het lange wachten op een reactie vanuit het grote, gele raadhuis spuugzat. "Hiermee willen wij de gemeente duidelijk maken dat dit goed voorbereide initiatief noodzaak en een verrijking is voor Hilversum", menen zij. "De gemeente Hilversum heeft in beginsel hun medewerking toegezegd om dit soepel en snel te laten verlopen, maar zoals te merken is komen ze dit niet na."
Voorink meent dat de Mac er wel is gekomen en het trampolinepark er wat hem betreft ook komt, omdat dit verkeerstechnisch en op het gebied van veiligheid kan. Hij spreekt dan ook tegen dat het tegenhouden van het zwembad iets te maken heeft met het enige bezwaarschift van buurman Drukkerij de Toekomst. Ook als dit bedrijf (dat bang is dat vrachtwagens straks het eigen terrein niet meer op en af kunnen) geen bezwaar had ingediend, had de gemeente hetzelfde besloten als nu.