Wanneer Hans Haselager in de gemeenteraad sprak, werd er geluisterd.
Wanneer Hans Haselager in de gemeenteraad sprak, werd er geluisterd. Foto's: Bastiaan Miché

Politicus van het jaar Hans Haselager kritisch op wat niet meer zijn PvdA is

Best wel trots was Hans Haselager toen hij afgelopen door zijn collega's werd gekozen tot Politicus van het Jaar. Net zo kritisch is hij op zijn partij, de PvdA.

hilversum Hij weet al een tijdje dat het binnenkort na 24 jaar afgelopen is. Toch gaat fractievoorzitter Hans Haselager (52) van de Partij van de Arbeid de Hilversumse politiek na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart niet missen, verwacht hij. "Het is goed geweest zo, ik ben er wel klaar mee."

Dat laatste - 'ik ben er wel klaar mee' - geldt eigenlijk vooral voor zijn eigen partij waarbinnen het de laatste maanden (en eigenlijk wel jaren) intern flink rommelde. De bom barstte in november vorig jaar toen enkele prominente leden een motie van wantrouwen indienden tegen het lokale partijbestuur en de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen en ook felle kritiek uitten op de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Uiteindelijk is de vernieuwde lijst begin dit jaar alsnog goedgekeurd en stapte het bestuur afgelopen maandag op.
Haselager was bij die twee laatste ledenvergaderingen niet aanwezig. Hij is het interne gedoe helemaal zat en omschrijft de afgelopen periode als hét dieptepunt in zijn politieke carrière, met name de wijze waarop 'ze' met elkaar omgaan. Met 'ze' geeft hij aan dat de PvdA niet meer zijn partij is. Hij is er dan ook nagenoeg zeker van dat hij op 21 maart niet op de PvdA zal stemmen. "Femke (lijsttrekker Femke van Drooge, red.) is oké, maar ze zijn gewoon niet goed genoeg", zegt hij. "Dat zeg ik op basis van het partijprogramma en na wat ik de afgelopen maanden heb meegemaakt. Ik vraag me dan ook af voor wie - behalve voor de Hilversummers uiteraard - ik tot die verkiezingen nog in de raad zit."

Opvallend harde woorden van de man die al 35 jaar lid is van de partij, 24 jaar - waarvan 16 als fractievoorzitter - in de gemeenteraad zat, zich eigenlijk altijd keurig aan de gemaakte afspraken hield en nooit de vuile was buiten hing. Ook niet toen PvdA-wethouders hopeloos faalden en hij niets naar buiten mocht brengen van collegepartner D66 over het crematorium. Misschien ook wel daarom won Haselager afgelopen week (met overweldigende meerderheid) dan eindelijk de vakprijs voor politicus van het jaar in Hilversum (Jerry Braaksma van Hart voor Hilversum kreeg de publieksprijs). Een soort van oeuvreprijs, erkent ook Haselager. "Het is heel aardig en respectvol hoe de collega's dit hebben gedaan. Dat kan ik wel waarderen. En ja, de beker staat prominent in de boekenkast", zegt hij drie dagen na de uitreiking. "Al ben ik bang dat mijn zoon hem wel gaat opeisen."
Zijn zoon Samuel zag in 2008 het levenslicht, een paar dagen nadat Haselager - wat achteraf blijkt - volgens zichzelf zijn politieke hoogtepunt beleefde: de demonstratie samen met de inmiddels overleden John van Otterloo van de SP voor het behoud van het ziekenhuis in Hilversum, pal voor de deur van Tergooi. Aanvankelijk leek het Tergooibestuur te kiezen voor Blaricum als hoofdvestiging en zou Hilversum niet veel meer zijn dan een bijgebouw. Vanaf die demonstratie en de protestactie die volgde, kantelde de zaak. Het resultaat is straks een mooi zorgpark Monnikenberg.
Jarenlang zat de PvdA in Hilversum in de collegebanken, maar de afgelopen vier jaar moesten de sociaaldemocraten - na de voor hen dramatische verkiezingsuitslag in 2014 - genoegen nemen met een rol in de oppositie. Toch was dat vooral het laatste jaar eigenlijk heel leuk, kijkt Haselager terug. "Het was heel fijn, omdat het college na het wegvallen van de SP (de socialisten stapten uit het college van burgemeester en wethouders, red.) geen meerderheid meer had. Het werd een kwalitatief heel goed jaar, omdat iedereen meetelde. Dat werd door de wethouders ook zo beoordeeld. In de jaren ervoor was alles door het college al dichtgetimmerd en zat je er als oppositie voor piet snot bij. Ik kan me dan wel voorstellen hoe de oppositiepartijen zich voelden toen wij nog in het college zaten."
Hoewel hij het de komende maanden vanaf de zijlijn bekijkt, is hij geenszins bang voor het bekende zwarte gat. Haselager is vader van twee kinderen, voetbaltrainer bij Wasmeer en werkzaam bij Strukton. Over zijn werkgever geen kwaad woord. Die heeft hem al die jaren altijd enorm geholpen.

Haselager samen met zijn zoon en publiekswinnaar Jerry Braaksma.