Ets van de kunstenares.
Ets van de kunstenares. Foto: Joke Struik

Eerste jubileumexpositie in Grafisch Atelier Hilversum

Vijftig jaar geleden begon het grafisch atelier. Dit jaar komt de werkplaats met een serie exposities waarmee zij deze mijlpaal viert.

HILVERSUM Acht jaar geleden had Joke Struik voor het laatst een solotentoonstelling. Nu is werk van haar te zien in het Grafisch Atelier Hilversum aan de Noorderweg 96B. Zondag 11 februari staat de officiƫle opening gepland van de expositie. Dit is de eerste in een jubileumreeks van de Hilversumse werkplaats.

Het jaar 2018 is voor het Grafisch Atelier een bijzonder jaar. Zij viert het vijftigjarig bestaan. Op 16 januari was het exact een halve eeuw geleden dat het atelier met steun van de gemeente werd opgericht. Het is nu een van de oudste werkplaatsen van Nederland. Deze mijlpaal viert het Hilversumse atelier met het ophalen van herinneringen en het delen van de toekomstvisie op analoge kunst in een digitaal tijdperk.

De tentoonstelling van Struik, die getiteld is 'Grafische bladen uit de periode 2010-2108', is daar een voorbeeld van. Haar expositie is de eerste in een reeks van tentoonstellingen in het jubileumjaar. "Wij zijn verheugd dat Joke Struik haar artistieke werk tentoonstelt vanuit Grafisch Atelier Hilversum, waar zij jaarkaarthouder is", meldt het bestuur van het GAH. Zondag om 15.00 uur staat de officiƫle opening gepland. De expositie is tot zondag 11 maart te bezichtigen.

"Mijn werk is verhalend figuratief en bestaat voor een groot deel uit grafiek. Zowel etsen als linosneden en zeefdrukken", laat de kunstenares weten. "Het liefst werk ik echter in de door mijzelf ontwikkelde combinatietechniek, de ets. Herkenbare dagelijkse voorvallen en gedachten zijn mijn onderwerp. Een schaats- of fietstocht, een gedicht dat ik las, een door mij gemaakte reis, een wandeling in de regen."