Het leek zo'n goed plan: van de 45 woningen er 22 bestemmen als tijdelijk huis.
Het leek zo'n goed plan: van de 45 woningen er 22 bestemmen als tijdelijk huis. Foto: Bastiaan Miché

'Bewoners In between places mogen niet de dupe worden'

Het jaar in hun tijdelijke woning aan de Brinkweg zit er bijna op. Slechts een klein aantal heeft iets nieuws gevonden. En wat nu?

HILVERSUM Het experiment van 'In between places' van woningcorporatie Dudok Wonen krijgt van Hart voor Hilversum (HvH) het stempel 'mislukt'. De oppositiepartij draagt, zoals eerder SP en de PvdA al deden en nu ook Leefbaar Hilversum doet, wethouder Willem van der Spek van Wonen op om met oplossingen voor de huurders te komen. Zij dreigen in maart op straat te komen, maar mogen niet de dupe worden, meldt HvH-fractievoorzitter Karin Walters.

Veel lof was er vooraf voor deze nieuwe woonvorm op de hoek van de Brinkweg en de Langestraat; een initiatief van Dudok Wonen, de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland. Inwoners die om uiteenlopende redenen woonruimte nodig hadden maar geen urgentie kregen, waren voor een jaar verzekerd van een huis. In die twaalf maanden hadden de bewoners dan de tijd om vanuit hun tijdelijke onderkomen een nieuwe woning te vinden. Gedeputeerde Joke Geldhof zei bij de officiële opening in april vorig jaar dat dit project weleens een voorbeeld zou kunnen zijn voor de hele provincie.
Het idee van het corporatiehotel blijkt in de praktijk niet zo uit te pakken als bedacht. Van de 22 bewoners hebben er slechts negen iets anders weten te vinden. "De overige dertien hebben zich suf gereageerd op woningen op WoningNet en op de weinige goedkope kamers die vrijkwamen, maar ze hebben nog niks kunnen vinden", meldt Walters.

"Ik heb alweer op tientallen woningen gereageerd in drie regio's", meldt bewoonster Dean de Jong in een brief aan Leefbaar Hilversum-fractievoorzitter Mirjam Kooloos. "Ik doe mee met lotingen enzovoort. Iedere huurder heeft zijn en haar eigen verhaal en iedereen wil verder. Omhoog klimmen, niet in een bodemloze put geduwd worden. Het gaat om overleven."
In maart verstrijkt de deadline. Huisuitzetting dreigt, al heeft de woningcorporatie al aangegeven dat zij niemand op straat gaat zetten. Bewoonster De Jong zou tegen een medebewoonster met twee kinderen gezegd hebben dat er een gerechtelijke procedure gestart wordt. "Alle seinen staan nog op rood", geeft Walters aan. "Er is nu iemand van Dudok Wonen die met de bewoners komt praten. Maar die legt alleen maar nog een keer uit dat men zelf moet wegwezen en dat er anders huisuitzetting volgt."

"Ik vraag me af of de corporatiemedewerkers wel begrijpen wat er speelt en dat geldt ook voor de gemeente Hilversum", schrijft De Jong. "Je kunt nergens heen, want je kunt niets kopen. Vrijesectorhuur is vrijwel onmogelijk. Je mag niet in een bungalowpark neerstrijken, als daar al iets vrij is. Je mag geen hut of tent neerzetten en niet eens uitgeput op een bankje slapen. Dus overal regels en dichte deuren. Het wordt je onmogelijk gemaakt zelfredzaam te zijn. Bovendien hebben wij allen ook recht op een normaal leven. Maar het kan ook zo zijn dat je gewoon niet meetelt."
Wat er ook gebeurt, de bewoners mogen niet de dupe worden nu deze pilot niet goed uitpakt, zo stellen Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum. Walters vindt het onverstandig om de appartementen voor één jaar aan een nieuwe lichting bewoners te verhuren. Volgens haar krijgen deze nieuwe bewoners geheid te maken met de stress die de huidige huurders al hebben: vechten tegen uitzetting. Wethouder Van der Spek is nu aan zet. De beide lokale partijen vinden dat hij bij Dudok Wonen moet aandringen op een oplossing. Kooloos vindt dat de gemeente de eigen inwoners niet mag laten barsten. Haar collega komt met drie mogelijke oplossingen, waaronder de huurders een jaarcontract geven voor woningen die leegstaan door renovatie. De discussie gaat verder in de commissie Ruimte van woensdag 14 februari.