In juni 2016 kregen de coffeeshops het keurmerk overhandigd.
In juni 2016 kregen de coffeeshops het keurmerk overhandigd. Foto: Enter Media

Shophouders juichen deelname wietexperiment toe

HILVERSUM Tot nu toe gaat het vooral óver hen, maar wordt er weinig gesproken met de coffeeshophouders over de plannen en wensen. Ze willen graag aan tafel komen om mee te praten. De kennis en de knowhow zit immers bij hen. Dat kan bijvoorbeeld als Den Haag Hilversum aanwijst als een van de tien gemeenten waar met legaal gekweekte wiet gewerkt mag gaan worden.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Hilversum mee mag doen aan dit landelijke experiment juichen de coffeeshophouders deelname toe. "Wij staan daar positief tegenover. Alles wat te maken heeft met echt legaliseren zijn wij voorstander van. Het gaat ons om legitimiteit. Wij willen af van die schimmigheid", zegt een van de Hilversumse coffeeshopeigenaren tegen deze krant.

Zij hebben ideeën over de invulling van de proef. In Haarlem, Breda en Heerlen zijn al concepten ontwikkeld. Dat is een goede basis. "Daar willen wij op aanhaken om tot een eigen experiment te komen. Maar er moet wel een voorbehoud zijn dat de kwaliteit goed is en dat de shops hun eigen identiteit kunnen behouden. Het moeten geen veredelde tabakszaken worden met overal hetzelfde aanbod."

De eigenaar zegt dat het goed voor elkaar is in Hilversum. "Hilversum is echt wel een voorbeeld." Hij stelt dat er nauwelijks excessen en overlast zijn. Het feit dat er geen portiers voor de deuren staan van hun zaken, wat in Utrecht en Amsterdam standaard is, spreekt boekdelen. Daarnaast zijn er duidelijke en heldere afspraken met de gemeente. De shops zijn helemaal doorgelicht en dat heeft er in juni 2016 toe geleid dat alle acht gelegenheden een keurmerk hebben gekregen. Samen met Haarlem is Hilversum de enige gemeente waar met dit keurmerk wordt gewerkt. "Invoering van het keurmerk is ook een goed signaal naar de burgerij", zei een van de coffeeshophouders bij de overhandiging van de keurmerken.
De banden met burgemeester Pieter Broertjes zijn goed. De lijntjes met de gemeente zijn kort, maar toch hebben de shophouders het gevoel dat er weinig met hen gesproken wordt. "Als dat experiment er komt, kan de gemeente niet buiten ons om. Bij ons zit de expertise." Zelf zijn de eigenaren proactief bezig. Binnenkort verzorgen zij een informeel overleg met de Hilversumse politici. Dinsdag 20 februari zijn de burgemeester en raadsleden uitgenodigd om eens met elkaar van gedachten te wisselen over onder meer het beleid en eventuele deelname aan het wietexperiment.