Donderdag was de aftrap met een quiz in het raadhuis.
Donderdag was de aftrap met een quiz in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Kleine actie, groot verschil

HILVERSUM Ruim tweehonderd Hilversummers doen mee aan de 035 Footprint Challenge. Tot en met woensdag 14 maart werken de deelnemers op hun eigen manier aan een duurzamer Hilversum. Met kleine acties moeten zij uiteindelijk een groot verschil maken.

Zaterdag is de challenge van start gegaan. Deelnemers proberen in veertig dagen tijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Vorige week donderdag deden 35 van de in totaal 220 deelnemers mee aan de Footprint Challenge-quiz in het raadhuis. Dat was de officiële aftrap van de nieuwste duurzame uitdaging in Hilversum. Vorig jaar schreef de gemeente de Hilversum 100 Challenge uit.

De Footprint Challenge was een van de winnaars van deze challenge. Hilversummer Joost Bennekers en Laura Moningka, bedenker van de Footprint Challenge, dienden het in en kregen tijdens de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) een geldprijs. Doel is om uiteindelijk de CO2-uitstoot te reduceren.

Voor 2020 wil de gemeente 100 kiloton minder uitstoot hebben. Deze challenge moet daar aan bijdragen.
"Wat maakt het nou voor verschil wat ik doe?", is volgens Moningka de meest gestelde vraag. Deze wedstrijd moet zorgen voor bewustwording en gedragsverandering. "Juist met z'n allen kunnen we werken aan het tegengaan van de klimaatverandering. De macht ligt bij de consument. Dat gaat over wat je eet en hoe je je verplaatst en hoe je beweegt. Daar kun je ook alleen iets aan doen en op die manier maak je wel degelijk verschil."

Belangstellenden kunnen nog altijd instappen in deze duurzaamheidswedstrijd. Na 14 maart wordt duidelijk met hoeveel hectaren de Hilversumse ecologische voetafdruk is verkleind.