De bouw van de woningen is nu gestart.
De bouw van de woningen is nu gestart. Foto's: Bastiaan Miché

Verbindingslaan verbindt nieuwe wijk met omgeving

hilversum Met de onthulling van de straatnaam 'Verbindingslaan' leiden de Alliantie en de gemeente Hilversum de volgende fase van de bouw van de nieuwe woonwijk in. Afgelopen week mocht Rutger Mooy (prijswinnaar straatnaamwedstrijd) het nieuwe straatnaambord onthullen.

De feestelijke bijeenkomst was tevens de start van de realisatie van 152 duurzame sociale huurwoningen in de wijk, waar bewoners gasloos koken en stoken.
De nieuwe parkeergarage is komende zomer klaar. Aansluitend start de bouw van vier woontorens en daarop volgen de grondgebonden woningen. "We creëren een duurzame wijk voor iedereen, want naast gezinnen, doorstromers en senioren is één woontoren voor cliënten van een zorgcollectief, die dankzij het lokale warmtenet van Seinhorst in 2019 gasloos koken en stoken", aldus Alliantiedirecteur Joan van der Burgt.
Het lokale warmtenet van Seinhorst wordt gevoed door een kleine warmtekrachtkoppeling, een soort energiecentrale, die in het winkelcentrum zit. Die centrale levert stroom voor het gebied en de warmte die daarbij vrijkomt, is voor verwarming van woningen. Door het warmtenet uit te breiden wordt het een stuk efficiënter; de kosten van verwarming zijn lager dan met traditionele systemen, en er is geen cv-ketel, dus ook geen onderhoud. Dat is goedkoper dan stoken.
Op termijn denkt men aan vergroening van die energiecentrale (stoken op biomassa of groen gas). Daarmee gaat dus ook de CO2-uitstoot van de woningen omlaag. Op de daken komen zonnepanelen en de woningen hebben gemiddeld energielabel B.
Midden door de wijk loopt een straat die aansluit op de Larenseweg en de Jan van der Heijdenstraat. Samen met de gemeente heeft de Alliantie een straatnaamwedstrijd uitgeschreven. Uit de 41 inzendingen koos de jury voor Verbindingslaan. "Een originele naam die past in de wijk en die toepasselijk is gezien de geschiedenis van het terrein. Het is een goede naam met meerdere betekenissen: het verbinden van mensen, de verschillende functies in de wijk en nieuwe woningen in een bestaande omgeving", aldus jurylid en omwonende Ed Bakker.

De onthulling van de straatnaam.