De aanleg van de nieuwe rondweg op het ziekenhuisterrein is gestart.
De aanleg van de nieuwe rondweg op het ziekenhuisterrein is gestart. Foto: Bastiaan Miché

'Nieuwe locatie in Hilversum nu en in toekomst veilig en goed bereikbaar'

Twee feestelijke momenten op het terrein van Tergooi. Zo startte de aanleg van de nieuwe rondweg en was de opening van de eerste Diagnosestudio.

hilversum Opvallend zijn de grote kale vlaktes rondom Tergooi in Hilversum. Daar is een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe rondweg op het ziekenhuisterrein. De weg moet ervoor zorgen dat de nieuwe locatie in Hilversum nu en in de toekomst veilig en goed bereikbaar is voor iedereen.

Het eerste deel van de rondweg loopt vanaf de Soestdijkerstraatweg via het Oostereind naar het parkeerterrein dat voor de hoofdingang ligt (P1). Daarmee is het vanaf eind mei niet langer nodig om vanaf de Soestdijkerstraatweg de slingerweg door het bos naar de hoofdingang te nemen.

In de tweede helft van 2018 wordt de rondweg verlengd tot achter het parkeerterrein naast het ziekenhuis (P2) en vervolgens tot de SEH. Bij de start van de daadwerkelijke nieuwbouw in 2019 is het mogelijk geheel rond het ziekenhuis te rijden. De rondweg is blijvend en exclusief voor ziekenhuisverkeer bedoeld, dus voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het bouwverkeer wordt in de komende jaren via een aparte weg direct naar de bouwplaats geleid.
De aanleg van de nieuwe rondweg maakt deel uit van de werkzaamheden om het terrein van het nieuwe ziekenhuis bouwrijp te maken. Dat gebeurt ook door ondergrondse werkzaamheden zoals door het verleggen van elektriciteitskabels, waterleidingen en glasvezelkabels. Daarnaast worden nieuwe vormen van zorg ontwikkeld die aansluiten bij de wensen van patiënten en verwijzers.
De start van de aanleg van de rondweg viel daarom samen met de officiële opening van de eerste Diagnosestudio aan het Oostereind. Sinds begin deze maand kunnen patiënten van de huisarts met een relatief eenvoudige zorgvraag, zoals het maken van een röntgenfoto, een echo of een botdichtheidsmeting, hier snel terecht en snel van een diagnose worden voorzien. "De Diagnosestudio is echt bedoeld voor patiënten van de huisarts", benadrukt een woordvoerder. "Dat wil zeggen dat er geen patiënten tussendoor komen die complexe zorg of een spoedonderzoek nodig hebben."
Na het onderzoek ontvangen de huisartsen binnen 24 uur de uitslag. Is er behoefte aan een vervolgonderzoek dan is de doorverwijzing naar het ziekenhuis spoedig geregeld. Patiënten kunnen in de Diagnosestudio in april ook terecht voor bloedafname en urine- en ontlastingonderzoek.
De Diagnosestudio is in een apart gebouw op het terrein. Ook toekomstige regiozorgcentra in Weesp en in het Noordoostelijke gebied van 't Gooi zullen worden voorzien van een Diagnosestudio. Op die manier wil Tergooi tegemoet komen aan de wensen van inwoners om de zorg dicht bij huis te organiseren.