De veiligheid in het uitgaanscentrum is wel toegenomen.
De veiligheid in het uitgaanscentrum is wel toegenomen. Foto: Bastiaan Miché

Tevredenheid, maar ook zorgen over score veiligheid

hilversum Een 10 halen in de strijd tegen criminaliteit is onmogelijk, beseft ook de Hilversumse politiek. Toch overheerst tevredenheid over het feit dat zes van de tien punten op dit gebied een voldoende scoren. "Maar we zijn er nog niet", concludeert bijvoorbeeld ook raadslid Anne de Jong van D66.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum deelt de zorgen die de leden van de raadscommissie Economie en Bestuur afgelopen week uitten. Een score van zes op tien is niet heel slecht en het aantal woninginbraken bijvoorbeeld ligt fors lager dan voorheen. Maar met name op de gebieden jongeren- en ook drugsoverlast valt er nog heel veel te verbeteren. De burgemeester moet daarom snel naar Den Haag om de problemen in Hilversum bij het Rijk aan te kaarten, vindt Henk Blok van Hart voor Hilversum. Broertjes antwoordt dat hij al over twee weken een afspraak heeft staan met de minister.
De grootste pijnpunten zijn drugsoverlast en witwassen. Hilversum heeft de afgelopen jaren wel de nodige 'foute' zaken gesloten en flink wat hennepkwekerijen opgerold, maar het probleem is zeker niet minder geworden. "Het is een maatschappelijk probleem", vindt De Jong. "Maar wat is daaraan te doen? Ik weet het niet."
Broertjes erkent dat er ook in en rond Hilversum gedeald wordt en er werk aan de winkel is. Het probleem met dit soort zaken is, aldus de burgemeester, dat de handhavers te maken hebben met geduchte tegenstanders.
De resultaten van het zogenaamde Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 stemmen Broertjes tevreden. Verschillende thema's kunnen de komende jaren wel wat 'smarter', maar er zijn geslaagde operaties uitgevoerd. Door de inzet van jeugdboa's anderhalf jaar terug zit Hilversum, zoals de burgemeester het verwoordt, "wel dichter op de bal". Van belang voor de komende jaren is dat die trend zich doorzet. De wijkagent moet zich bijvoorbeeld meer laten zien om de overlast van jongeren te voorkomen en om een koppeling te laten ontstaan tussen zorg en veiligheid.
Ook (de uitbreiding van) het cameratoezicht in het uitgaanscentrum is een succes, aldus de burgemeester. Een aantal commissieleden kraakt die conclusie. Uitbreiding daarvan is geen pluspunt volgens hen, maar een minpunt.
Maar volgens Broertjes is het cameratoezicht in het uitgaansgebied juist een zegen. Dat bevestigt ook een vertegenwoordiger van de politie. Door het toezicht kan de politie namelijk ook goed zien waar iets fout dreigt te gaan en daarmee gedoe voorkomen. "Dat leidt tot rust in het horecagebied."