Broertjes hield zijn mond.
Broertjes hield zijn mond. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw stappenplan vooral bedoeld om beschuldigingen in pers te voorkomen

hilversum Dit nooit meer, is de gedachte binnen de Hilversumse politiek over de gang van zaken in de twee onderzoeken naar mogelijke integriteitsschending door volksvertegenwoordigers. De politiek, burgemeester Broertjes voorop, vond het namelijk maar niets dat deze verhalen in de pers verschenen. Mede daarom is het tijd om een nieuw stappenplan vast te stellen.

In het nieuwe plan verzorgt de burgemeester als eerste de communicatie naar buiten toe. Geen van de overige betrokkenen spreekt daarvoor met de media. Doel daarvan is te voorkomen dat de beschuldigden worden beschadigd. Immers, wie als volksvertegenwoordiger bekendstaat als verdachte, is eigenlijk al direct schuldig. Dat is althans vaak het beeld.
En dus wordt in de nieuwe situatie, mocht er een melding komen, de boel in de eerste fase klein gehouden. Pas wanneer de burgemeester na een eerste screening van een beschuldiging concludeert dat een feitenonderzoek nodig is, bespreekt hij dit met het presidium (de fractievoorzitters van alle politieke partijen). Vervolgens, als ook het presidium zo'n onderzoek noodzakelijk acht, schakelt de burgemeester een externe onderzoekscommissie om een feitenonderzoek te doen.
Deze zogenaamde eerste screening en dit feitenonderzoek blijven geheim voor de buitenwereld. Het betreft een interne kwestie, is de verklaring. Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn, bespreekt dit politiek dit in de raad en niet eerst in de commissie. Dat kan in de openbaarheid, maar ook achter gesloten deuren.
"Ik heb zelden een procedure gezien die zo rammelt als deze", is de mening van Roland van den Akker van Hilversum 1. Zijn aanwezigheid tijdens de bespreking van het stappenplan is opvallend. Immers, Van den Akker was samen met John Tammer degene die zijn inmiddels opgestapte partijgenoot van fraude beschuldigde. Van den Akker vond de inhoud in het nieuwe plan maar merkwaardig, kraakte de belangrijke rol van het presidium en meende dat het gehele traject zo in de geheimhouding kan (doofpot). "Dit is een stuk waaruit blijkt: doe nooit een melding."
Overigens staat er in het nieuwe plan ook dat de melder medewerking moet verlenen tijdens het onderzoek dat volgt. Tijdens het 'Hilversum1-onderzoek' vorig jaar kregen de melders het verwijt van de onderzoekers dat een afspraak met hen onmogelijk bleek.
Veel van de aanwezige politici - met name Olaf Streutker van het CDA - hekelen tijdens de bespreking de woorden van Van den Akker. Zo merkt Annemarie den Daas op dat geheimhouding inderdaad een optie is, maar daar moeten wel zwaarwegende redenen voor zijn, zegt zij. Uiteindelijk stemt alleen Hilversum1 tegen het voorstel om het stappenplan goed te keuren. Hart voor Hilversum en SP maken nog een voorbehoud, maar de rest is positief.
Broertjes laat griffier Paul Ruitenbeek, die nauw betrokken was bij de totstandkoming van het plan, het woord doen. Uitgangspunt is, geeft hij aan, dat het rapport in de openbaarheid komt. Van belang tijdens de gehele procedure is dat er tempo wordt gemaakt, zeker omdat de beschuldigde niet te lang in de wacht moet zitten.