Mark van Straten: 'Mensen pakken veel te snel de auto.'
Mark van Straten: 'Mensen pakken veel te snel de auto.' Foto: Bastiaan Miché

Fysiotherapeut met een missie op het vol geparkeerde Arenapark

hilversum Hij zag bij Nike hoe vol het Arenapark - waar Mark van Straten werkzaam is als massagetherapeut - stond met auto's. Waarom komen die mensen, of althans de mensen die in de buurt wonen, niet op de fiets naar hun werk?, was zijn gedachte. "Bewegen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid, net als niet roken en goed eten."

De 54-jarige Van Straten is werkzaam als fysiotherapeut (hij behandelde al tientallen topsporters) en heeft praktijken in zijn woonplaats Laren en Bilthoven. Als massagetherapeut is hij niet meer werkzaam in het pand van Nike, maar is verhuisd naar de iets verderop gelegen Dudok Arena. Al enige tijd probeert hij de patiënten van die laatste groep te motiveren om met de fiets te komen.
Eind vorig jaar kwam hij in contact met Ring-Ring. Dat is een dienst die het gebruik van de fiets stimuleert door aan Fkm's (fietskilometers) regelrechte voordelen te koppelen. En wel vanuit vier partijen: ondernemers, werkgevers, steden en (zorg)verzekeraars. Bij Van Straten kunnen patiënten die met de fiets komen daardoor punten verzamelen en daarmee krijgen ze korting op de behandeling.
Het is, aldus de ondernemer, niet alleen een leuk initiatief, het is ook bittere noodzaak. Te makkelijk pakken mensen in zijn optiek de auto. Op het Arenapark leidt dit tot een enorm parkeerprobleem. Natuurlijk, weet ook Van Straten, kun je de mensen die van ver komen moeilijk dwingen om niet de auto in te stappen. De actie loopt ook (nog) niet storm en bovendien bereik je met name de mensen die toch al de fiets pakken. Maar er is wel winst te boeken. En dan hoort een beloning er nu eenmaal bij. "Zo werkt het systeem", vertelt hij. "Je kunt mensen beter belonen dan straffen. Zo reageert de mens nu eenmaal. Dit is positiever."
Het enorme aantal auto's op het Arenapark noemt hij storend. Misschien is het allemaal wat gemakkelijk gezegd voor een man die al jarenlang bijna dagelijks tientallen kilometers fietst, maar - zegt hij - mensen pakken veel te snel de auto.
Daarnaast wil Van Straten het Arenapark in beweging zetten. Met de verschillende bedrijven op het terrein zijn er al contacten gelegd om dit te promoten. Zo komen de verschillende net opgezette loopgroepen al heel aardig van de grond, aldus de ondernemer. Maar toch, we zijn er nog lang niet. "Kijk eens naar Nike, misschien wel hét sportmerk. Daar sport 70 procent van alle werknemers niet eens, terwijl ze daar alle faciliteiten hebben. Als die mensen al een beetje bewegen of lopen, scheelt dat heel veel. Mensen hoeven echt geen marathon te lopen."

Deze pagina is een samenwerking tussen deze krant en Ring-Ring. Kijk voor meer informatie op ring-ring.nu/.