Laagdrempelige dagbesteding voor ouderen in de Meent

HILVERSUM Jongerencentrum 't Web aan De Meent 4a in de Hilversumse Meent opent vanaf april ook iedere maandagochtend en woensdag de deuren voor ouderen uit de buurt. Nu de gemeente akkoord is gegaan met het subsidieverzoek van de Stichting Hilversumse Meent is dat zeker.

Dat betekent dat de Meent over ruim anderhalve maand - als de plannen volgens schema verlopen - over de gewenste laagdrempelige plek beschikt voor ouderen met lichte dementie of senioren die meer structuur willen hebben in hun leven. Het buurtinitiatief is bedoeld om ouderen uit de buurt uit hun sociale isolement te krijgen en mantelzorgers te ontlasten.

"Wij wilden graag een open en toegankelijke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen, samen dingen ondernemen en van elkaars gezelschap genieten", is de uitleg van het basisidee van Cees Kuijlaars van de Stichting Hilversumse Meent. "We zien dit als een mooie stap om een bijdrage te leveren aan zorgeloos oud worden in de eigen buurt met passende ondersteuning."

Buurtbewoners krijgen ondersteuning van HilverZorg. Een professional van de zorginstantie én vrijwilligers uit de wijk zorgen op beide momenten in de week voor de ouderen.
In de Hilversumse Meent wonen veel ouderen. Uit cijfers blijkt dat er veel vergrijzing is: ruim 30 procent is ouder dan 65 jaar, zo meldt de gemeente. De groep van 75-jarigen groeit. Langer zelfstandig wonen is waar de overheid op inzet. Daarmee groeit de behoefte om in de eigen buurt andere ouderen te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen.

Daarom juichen ze in het raadhuis dit buurtinitiatief ook zo toe. Wethouder Eric van der Want van Zorg en Welzijn prijst dat de stichting voor meer ondersteuning en ontmoeting in de eigen omgeving wil zorgen. Deze laagdrempelige dagbesteding past goed binnen de Hilversumse ambities van het buurtgericht werken en van een dementievriendelijke gemeente. "De subsidieaanvraag past binnen ons recent gepresenteerde plan", aldus de bestuurder.