De opvallende bakfiets is door veel mensen enthousiast ontvangen.
De opvallende bakfiets is door veel mensen enthousiast ontvangen. Foto: Bastiaan Miché

Fietsende vrachtwagen vol medicijnen geeft voldoening

hilversum Als bewoner van de Gijsbrecht van Amstelstraat ziet Eelco van Oosten duizenden auto's langs zijn huis rijden en ook vaak stilstaan. Het leidt binnen twee weken tot een zwart laagje op zijn witte kozijnen. En dat terwijl heel veel van die mensen ook gewoon de fiets kunnen pakken, meent de 55-jarige Hilversummer. Hij is daarom gestart met zijn eigen bedrijfje GreenSpeedkoers.

Het idee is eigenlijk heel simpel. Apotheken laten hun kleine zakjes met daarin medicijnen bezorgen door chauffeurs in bedrijfswagens. Van Oosten doet dat nu voor een vijftal apotheken in Hilversum met de bakfiets. "Ik zag in Amsterdam al dat DHL met de bakfiets pakketten bezorgde", zegt de man die van oorsprong uit de marketing-communicatiewereld komt. "Dat werkt veel sneller. En Hilversum is toch een soort mini-Amsterdam met dat eenrichtingsverkeer en al die busjes."
De vijf bakfietsen rijden samen 60.000 kilometer per jaar, zegt Van Oosten. Kilometers die anders met de auto zouden zijn afgelegd. Bovendien hoef je met de fiets niet om te rijden en ben je sneller op het betreffende adres. En de actie wordt leuk ontvangen, aldus de Hilversummer. "In het begin wilden mensen met me op de foto. Het is ook een andere bakfiets dan de normale. Deze is echt ontworpen voor transport. Het is eigenlijk een fietsende vrachtwagen."
Naast het feit dat het initiatief een flinke CO2-besparing oplevert, heeft GreenSpeedkoeriers voor Van Oosten nog een mooie bijkomstigheid. Hij heeft de wereld van ouderenzorg en zorginstellingen, toch een wat verborgen wereld, goed leren kennen. "We komen op allerlei afdelingen, leren mensen kennen. Dat is mooi. Het geeft voldoening. Het is toch iets anders dan een pizza brengen. Je betekent iets voor iemand anders. Vooraf dacht ik puur aan een groene oplossing en natuurlijk aan geld verdienen, maar het is echt geweldig leuk dat je die wereld leert kennen."
Het bedrijf van Van Oosten groeit gestaag en bezorgt ook al in Laren en Bussum. Daarnaast is er een samenwerking met bepaalde webwinkels om ook pakketjes met de fiets te bezorgen. Vijf dagen in de week halen Van Oosten en zijn medewerkers pakketjes die Hilversum in moeten op in een loods en bezorgen zij pakketjes in die loods voor buiten Hilversum. Ook daaruit blijkt dat de auto vaak overbodig is, meent hij. "Het is gewoon een goede oplossing, ik sta hier helemaal achter. Als ik zie hoeveel mensen de auto pakken. Ik snap dat niet. We zijn heel erg gewoon of vertrouwd met die auto."