PvdA wil regels voor verhuur via Airbnb

hilversum Amsterdam is op het gebied van Airbnb een extreem voorbeeld. Hoofdbrekens heeft het bestuur van de hoofdstad om de illegale verhuur van appartementen via onder meer deze site tegen te gaan. Zover moet het in Hilversum niet komen, stelt de PvdA.

Hilversum is weliswaar geen Amsterdam, maar toeristen weten de mediastad zeker te vinden, schrijft PvdA-nieuwkomer Joop Lahaise. Vanwege de strenge regels en de betere handhaving in Amsterdam krijgen omringende gemeenten steeds meer te maken met Airbnb. Een rondje op het internet leidde al tot 130 aanbiedingen in Hilversum en omgeving. Nu het fenomeen oprukt naar Hilversum pleit de sociaaldemocraat ervoor om vroegtijdig paal en perk te stellen aan de wildgroei.

“Toerisme heeft veel positieve kanten, maar we willen niet zoals Amsterdam de put dempen als het kalf verdronken is”, meldt het kandidaat-raadslid. Dat is de reden dat Lahaise pleit voor het opstellen van regels voor de vakantieverhuur. Daarbij denkt de PvdA aan een meldingsplicht, toeristenbelasting, geen verhuur aan groepen, verhuur voor maximaal zes weken per jaar en aantoonbare toestemming van de buren of de vereniging van eigenaren.

"Sociale huurwoningen mogen sowieso nooit aan toeristen worden verhuurd. Vakantieruil mag van ons wel, mits de verhuurder akkoord is. Een woning is per slot van rekening om in te wonen, niet om slapend rijk van te worden", is de uitsmijter van de sociaaldemocraat.