Kruip in de huid van een journalist in het museum op het Mediapark.
Kruip in de huid van een journalist in het museum op het Mediapark. Foto: Paul Ridderhof

Volg korte 'opleiding' tot journalist

Wil je tijdens de vakantie wat anders doen dan een bezoek aan een speelparadijs? Kruip dan een middag in de huid van een journalist.

hilversum Hoe is het om journalist te zijn? Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Op deze vragen krijgen kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar tijdens de voorjaarsvakantie antwoorden in Beeld en Geluid. Het instituut voor mediacultuur aan de Media Parkboulevard richt twee weken lang een kinderpersbureau in.

Van zaterdag 24 februari tot en met zondag 4 maart kunnen de jonkies op speelse wijze diverse aspecten van het vakgebied leren, want in het kinderpersbureau worden zij 'opgeleid' tot journalist. Zo is er een circuit waarin zij iedere dag tussen 11.00 en 16.00 uur kennismaken met verschillende journalistieke vaardigheden. Hoe kijk je bijvoorbeeld scherp naar nieuws? Wat is echt en wat is nep? En hoe vind je de informatie die je nodig hebt voor het nieuwsbericht? Op deze manier moeten zij inzicht krijgen in hoe nieuws gemaakt wordt. En als de jonge bezoekers de vaardigheden helemaal de baas zijn, dan verdienen ze een ware perskaart.
Naast veel dingen doen en zelf ervaren kunnen de kinderen ook hun vragen afvuren tijdens zogeheten 'Vraag-maar-raakmomenten'. Dinsdag 27 februari komt Bart Meijer langs tussen 14.00 en 15.00 uur. Hij presenteert onder meer 'Het Klokhuis' en 'Beste Vrienden Quiz'.

Donderdag 1 maart verzorgt NOS-nieuwslezer Simone Weimans van 15.00 tot 16.00 uur een interactieve presentatie in het kinderpersbureau. Zij vertelt over haar ambities en dagelijkse werkzaamheden, geeft presentatietips en beantwoordt de vragen van de kinderen. Voor deze twee activiteiten moeten bezoekers kaarten reserveren via de website van Beeld en Geluid.