Is een fietstunnel haalbaar?
Is een fietstunnel haalbaar? Foto: Bastiaan Miché

Nog geen zicht op geld voor gewenste fietserstunnel

hilversum Eerst moet duidelijk zijn of er geld is om de door de gemeenteraad gewenste fietserstunnel aan de Van Linschotenlaan te realiseren. Wethouder Floris Voorink meldt dat er pas later in 2018 zicht is op de financiën.

Voorlopig moet de politiek plaatsnemen in de wachtkamer of de tunnel of eventueel voetgangersbrug er kan komen. Voorink heeft daar financieel nog geen inzicht in. In de tweede helft van dit jaar verwacht hij wel de stand van zaken te kunnen geven. Zo moet duidelijk worden of het geld voor deze verbinding tussen Hilversum-Oost en Anna’s Hoeve uit het project HOV in ‘t Gooi kan komen of dat de gemeente de knip moet trekken.

Vorig jaar maart liet de wethouder al weten dat een fietserstunnel 6,5 miljoen euro kost. In eerste instantie maakte deze verbinding deel uit van het HOV-project. Wegens versoberingen is dit plan komen te vervallen. Daarnaast merkt Voorink op dat het realiseren van een tunnel een lang traject is. Van ontwerp tot en met realisatie neemt 42 maanden in beslag. Een brug met fietsgoot is binnen 33 maanden klaar. Volgens de VVD'er is het niet mogelijk om de fietserstunnel aan de Van Linschotenlaan tegelijk op te leveren met de onderdoorgang aan de Oosterengweg en de HOV-baan. Die is volgens planning klaar in februari 2022. Om dat voor elkaar te krijgen moet het ontwerp van de tunnel er zijn in juli van dit jaar. En dat is niet te doen, omdat dan de financiële kaders nog niet bekend zijn.