Eerst overwegend droog, in de nacht lichte vorst

Donderdag passeert een frontaal systeem met enige tijd neerslag. Daarachter trekt een uitloper van het Azorenhoog naar West-Europa. De neerslagkansen nemen af. Van tijd tot tijd doet de zon goede zaken. Bij helder weer kan het in de nacht een graadje vriezen. In de loop van het weekend trekt een storing langs Nederland oostwaarts. Later op zondag valt lokaal wat regen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht. Overdag volgen er zonnige perioden. Bij een matige westenwind wordt het 7 graden. Ook in het weekeinde vriest het 's nachts licht, tot -2 graden. Zaterdag schijnt de zon geregeld met een kleine kans op een lokale bui. Zondag schijnt eerst af en toe de zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe. Later op de dag kan er wat regen vallen. Zaterdag en zondag wordt het overdag 6 à 7 graden. Er waait een meest matige westenwind.

Trend na het weekeinde

Maandag kan het eerst nog wat regenen. Nadien zorgt een hogedrukgebied voor een aantal droge dagen. Met de verwachte positie boven Scandinavië draait de wind vanaf dinsdag naar noordoost. De temperatuur gaat dan dalen met lichte tot mogelijk matige vorst in de nacht.

Weetje

De temperatuur ligt deze week rond de normale ofwel de gemiddelde waarde. Dat is 5 à 6 graden als maximum en iets onder het vriespunt als minimum. Soms kan het al erg zacht zijn. Tien jaar geleden, van 10 t/m 12 februari 2008, werd het al 14 graden. Twintig jaar geleden, van 13 t/m 16 februari 1998, was het met 15 à 16 graden al enkele dagen vroeg voorjaar.