Shiva de Winter, vergezeld door medewerkster Anne Willebrands.
Shiva de Winter, vergezeld door medewerkster Anne Willebrands. Foto's: Bastiaan Miché

Ongeloof: in het volle Hilversum is dus nergens plek voor een klein zwembad

In een alles-of-nietspoging probeerde ondernemer Shiva de Winter alsnog groen licht te krijgen voor zijn kleine zwembad in Kerkelanden. En weer zonder succes.

hilversum Steeds verder zakt Shiva de Winter tijdens het betoog van wethouder Floris Voorink onderuit in zijn stoel. De ondernemer lijkt steeds meer te beseffen dat zijn ultieme droom - een kleinschalig zwembad in Kerkelanden voor zwemlessen aan kinderen - verder is dan ooit tevoren. "Je zet mensen letterlijk in hun zwembroek op straat."

In een ultieme poging probeert De Winter - samen met twee ouders en medewerkers van De Winter Sport - de politiek ervan te overtuigen dat zijn kleinschalige zwembad aan de Fransiscusweg een absolute noodzaak is voor Hilversum. En voor hemzelf. De Winter, die zwemlessen geeft in Heideheuvel en bij Sherpa, groeit met 750 leerlingen uit zijn jasje. Bovendien gaat Heideheuvel, waar 85 procent van zijn leerlingen lessen volgt, binnenkort dicht vanwege werkzaamheden. Zij kunnen dan nergens terecht of moeten maanden wachten voordat ze weer onderdak hebben gevonden.
Tot dusver heeft de gemeente steeds nee gezegd. De realisatie van een zwembad op deze plek zou nadelige gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid, is de uitleg. Dat zegt ook de politie, benadrukt wethouder van Verkeer en Ruimtelijke Ordening Floris Voorink. Maar dat is onzin, meent De Winter. Hij heeft na de afwijzing van zijn plan eind vorig jaar zelf onderzoek laten doen naar de verkeersveiligheid door Goudappel Coffeng. Dit bureau, dat ook regelmatig door de gemeente wordt ingeschakeld voor verschillende onderzoeken, zegt juist dat het zwembad geen nadelige gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid. De gemeente heeft de conclusies uit dit rapport naast zich neergelegd, aldus de ondernemer. "De drukte bij het zwembad is pas vanaf 15.30 uur, na school, en in het weekend. Maar dan is alleen de Sligro open. En die vindt het prima als we komen. En deze locatie is naast het fietspad. De meeste van mijn klanten wonen in Zuid. Met de auto zijn zij langer onderweg dan met de fiets."
Dat zwemlessen belangrijk zijn, weet iedereen. Bovendien is er behoefte aan kwalitatief goede zwemscholen. Iedereen binnen de politiek - ook Voorink - ziet daarom graag het zwembad komen. Maar kan dat zwembad dan niet ergens anders in Hilversum worden neergezet, is een van de vragen vanuit de commissie. Nee, antwoordt zowel De Winter als Voorink. Kerkelanden is volgens De Winter de enige wijk waar iets kan en mag van de gemeente. Voorink zegt eigenlijk hetzelfde en constateert daarmee dat Hilversum behoorlijk is volgebouwd en er nergens anders ruimte is. "Het is jammer dat een eerdere locatie niet gelukt is", aldus de wethouder. De Winter had eerder al in Kerkelanden een ander pand op het oog - daar ging de gemeente wel mee akkoord - alleen vroeg de eigenaar van dat pand plotseling een veel hogere prijs dan eerder was afgesproken.
Voorink blijft dus bij zijn standpunt dat een kleinschalig zwembad op deze locatie onder deze omstandigheden geen optie is. "Verkeersveiligheid ligt mij zwaar op de maag. Je moet er ook niet aan denken dat er bij het zwembad straks ongelukken gebeuren, terwijl er het advies lag dat het niet veilig was."
Het betoog van de wethouder leidt tot verbazing bij de insprekers ("ik kan aan mijn zoon niet uitleggen dat we niet gaan zwemmen") en sommige commissieleden. Volgens Tjerk Pelsma van de ChristenUnie zegt de wethouder dat het rapport van een bureau, dat dus ook vaak door de gemeente wordt ingeschakeld, niet klopt. Bovendien moet de zondagopening van de zwemschool voor de wethouder - in tegenstelling tot de ChristenUnie voor zondagopenstelling van winkels - toch als muziek in de oren klinken?
Op de vraag waarom er ooit wel jaren een zwemschool op die plek mocht staan, Ome Joop, en nu niet, geeft Voorink een opvallend antwoord. Ome Joop had daar officieel nooit mogen staan, maar dat waren andere tijden. Wel noemt de wethouder de suggestie om beide onderzoekspartijen te koppelen om zo te bekijken wat er nog mogelijk is, een goede. Daarmee houdt hij de deur voor realisatie van het zwembad op een kier. "Het wordt lastig, maar we gaan alles op alles zetten."

Wethouder Voorink.