Dean de Jong (links) met naast hem Harro Zanting.
Dean de Jong (links) met naast hem Harro Zanting. Foto: Bastiaan Miché

'Contract is contract' is de keiharde reactie op vragen 'geflopt' project

De huurders die via het project In Between Places tijdelijk onderdak kregen om hun leven weer op de rit te krijgen, moeten volgende maand toch echt verhuizen.

hilversum Ze hebben wel genoeg mankracht, maar niet genoeg gereedschap om het werk te doen. Dat is de conclusie van Dean de Jong na de commissievergadering waarin Dudok Wonen en de gemeente Hilversum werden opgeroepen om met een oplossing te komen voor de bewoners van het project In Between Places. Zij dreigen in maart op straat te staan.

Een groep bewoners kreeg een jaar geleden de sleutel van een appartement in het nieuwe complex aan de Brinkweg in Hilversum. Van daaruit konden zij hun leven weer enigszins op de rit krijgen en in alle rust op zoek gaan naar een woning. De initiatiefnemers - Dudok Wonen, de gemeente en de provincie - spraken destijds van een uniek experiment.
Maar die zoektocht blijkt lastig. Veel van de destijds 22 gelukkigen - het aantal aanmeldingen was vorig jaar enorm - hebben nog altijd geen vast adres weten te vinden. De afgelopen weken luidden zij daarom de noodklok en afgelopen week sprak een van de bewoners, Dean de Jong, de raadscommissie toe. Hij is al tijden op zoek naar een woning, maar het aanbod is of te duur of anderen krijgen voorrang. Ook de lokale partijen Hart voor Hilversum, Hilversum1 en Leefbaar Hilversum menen dat de bewoners nu de dupe zijn van een 'geflopt' experiment. Zij willen daarom het verblijf van de bewoners met een jaar verlengen.
Ook directeur Harro Zanting van Dudok Wonen, die tijdens de raadscommissie naast De Jong zit, spreekt de politiek toe. Hij geeft echter aan dat het juridisch onmogelijk is om het verblijf van de gedupeerden met een jaar te verlengen. Zij kunnen (juridisch gezien) wel verhuizen naar een ander appartement binnen het complex, maar dan is de volgende groep huurders de dupe. De directeur zegt dat er wel degelijk gesprekken zijn geweest met de bewoners om tot een oplossing te komen, iets wat de bewoners zelf juist tegenspreken. Er is dan ook zeker de ambitie om het project een vervolg te geven, maar achteraf gezien was de 'diverse' groep van 22 misschien iets te groot, aldus Zanting.
De wethouder die tijdens de commissie antwoord geeft is de vervanger van de vervanger. Immers, toen het project van start ging was de inmiddels naar Australië verhuisde Nicolien van Vroonhoven de wethouder Wonen. Wethouder Willem van der Spek is haar vervanger, maar hij was ten tijde van de commissievergadering ziek. Wethouder Floris Voorink mag daarom het woord voeren. Uit de verklaring van Van der Spek leest hij voor dat zijn collega graag in gesprek gaat met alle partijen om tot een oplossing te komen, maar contract is contract.
Het bieden van een vangnet na afloop van dat contract zit niet in de randvoorwaarden van het experiment. De status van de bewoners van wie het contract afloopt is gelijk aan die van alle woningzoekenden. "Dat er een schrijnende situatie ontstaat is volstrekt evident", concludeert Voorink.
De Jong is niet verrast over de mededeling van Zanting en Voorink. "Maar zij zijn verantwoordelijk voor degenen die ze hebben uitgekozen. Dat moeten ze correct afhandelen."