Zonnig, droog en koud winterweer

De meteorologische winter loopt ten einde, maar het koudste deel van de winter lijkt nog te gaan beginnen. Boven Scandinavië ontwikkelt zich een zeer krachtig hogedrukgebied. Het systeem genereert een oostelijke stroming met aanvoer van koude continentale lucht. Ondanks een sterke instraling met veel zonneschijn wordt het overdag niet warmer dan 2 à 3 graden.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht, tot -4 graden, overdag oplopend tot 3 graden boven het vriespunt. Vrijdag is het droog en zonnig. Er waait daarbij een matige oostenwind. Ook zaterdag en zondag doet de zon goede zaken. Het is droog en zonnig. De temperatuur duikt in de nacht naar -5 graden. Zaterdag overdag wordt het 3 à 4 graden, zondag zo'n 2 graden. De oostenwind trekt geleidelijk iets aan. Het is de start van een echt winterse voorjaarsvakantie.

Trend na het weekeinde

Aan de zuidflank van een zeer krachtig hogedrukgebied boven Zweeds Lapland stroomt nog koudere vrieslucht naar onze streken. Het gaat in de nacht en ochtend matig vriezen, tot circa -8 graden, in de middag rond 0 graden. Pas eind van de week lijkt de vorst iets te temperen.

Weetje

De 28e februari is de laatste dag van de meteowinter. Soms gaat het winterse weer nog door in maart, zoals in 2013. Soms valt pas eind februari de winter in volle hevigheid in, zoals in 2005. Het laagste minimum die winter was -9.2 graden op 28 februari. Nog kouder werd het begin maart. Op 4 maart daalde het kwik 's nachts tot -14.4 graden boven een dik pak sneeuw.