Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Als je in flow zit, wordt het je natuur'

Maatregelen om energie te besparen kwamen binnen Scildon moeizaam van de grond. Maar eenmaal op weg lijkt er geen houden meer aan.

hilversum Halverwege het gesprek toont hoofd Facilities Kees Hilhorst van Scildon een overzicht met daarop de enorme energiebesparing na het vervangen van de verlichting binnen het gebouw van de verzekeringsmaatschappij aan het Laapersveld: een verschil van 48 procent. "De successen maken je enthousiast. Je moet gewoon beginnen", roept de 58-jarige Laarder andere bedrijven en ook woningcorporaties op.

Wat voorheen Legal & General Nederland - en sinds afgelopen zomer Scildon - heette, begon in 1984 aan de Utrechtseweg in Hilversum en verhuisde vlak voor de eeuwwisseling naar letterlijk de achtertuin waar het nu nog altijd zit. De nieuwe ruimte bood de medewerkers 3500 vierkante meter in plaats van de 560 vierkante meter in het oude onderkomen. Het nieuwe pand was vooral ook open, met veel licht, maar daardoor ook erg warm, vertelt Hilhorst.

Al vrij snel ontstonden er plannen om energie te besparen. Probleem was echter dat de bekeken maatregelen nauwelijks iets opleverden - er was geen terugverdienmodel - en bovendien lag er geen wettelijke verplichting om het pand te verduurzamen. Daardoor 'sukkelden', zoals Hilhorst verwoordt, de plannen voort tot 2011. Gemotiveerd door de fiscale regelgeving ontstonden de eerste kleinschalige acties, zoals de aanschaf van FSC-papier.
Niks mis met deze acties natuurlijk, al geeft Hilhorst zelf toe dat het makkelijk scoren was. Grote vraag was toen: hoe pakken we door? De acties hadden namelijk wel geleid tot het nodige enthousiasme om ermee door te gaan. Immers, de resultaten waren duidelijk zichtbaar. En dus werd er een overdekte en afgesloten fietsenstalling voor de medewerkers geplaatst en vier douches neergezet. Douches? Ja, ook Hilhorst had hierbij zijn bedenkingen, maar geeft nu toe dat het destijds een uitstekend idee was. Medewerkers kunnen nu op de fiets naar hun werk komen of tijdens de lunch een rondje hardlopen. Door vervolgens een douche te nemen, zitten zij niet bezweet achter hun computer.
Maar om echt grote stappen te zetten, moest er worden gedacht aan het vervangen van de verlichting. Ledlampen waren toen nog te duur, maar de zogenaamde en veel goedkopere TL5-verlichting bood uitkomst voor de 1300 armaturen. Het leidde direct tot forse energiebesparingen van jaarlijks zo'n tien procent, bij elkaar nu dus 48 procent. Daarnaast werd in 2015 het dak voorzien van zonnepanelen. Inmiddels liggen er ongeveer 120.
Restte de vraag hoe het gasverbruik omlaag kon. De gasketels stamden al uit 1990 en waren aan vervanging toe. In plaats daarvan kwamen er vier nieuwe ketels. Zij zouden binnen acht jaar hun geld terugverdienen, vertelt Hilhorst enthousiast. "En nu zitten we al op veertig procent minder gasverbruik dan in 2014."
Hilhorst geeft toe dat het nu steeds moeilijker wordt om het energieverbruik verder te doen dalen. Natuurlijk zijn er dankzij de technologische ontwikkelingen besparingen mogelijk en wordt er flink op papier bespaard. Ook zijn er plannen om samen met de architect te bekijken hoe het pand zo functioneel mogelijk in te richten voor 170 man personeel. "Het pand gaat op de schop. We zijn enthousiast en willen hiermee door. Als je in een flow zit, wordt het je natuur."