Landgoed Zonnestraal.
Landgoed Zonnestraal. Foto: Bastiaan Miché

Eindelijk: Landgoed Zonnestraal heeft nieuwe eigenaar

HILVERSUM Zonnestraal Hilversum B.V. - onderdeel van projectontwikkelaar Óbidos - is de nieuwe eigenaar van Landgoed Zonnestraal. Afgelopen week tekenden de Alliantie en Zonnestraal Hilversum B.V. de leveringsakte van het landgoed, melden de Alliantie en de gemeente Hilversum in een persbericht.

De dag ervoor sloten de gemeente Hilversum en de nieuwe eigenaar een convenant met daarin afspraken om samen de toekomst van Zonnestraal in het licht van Unesco Werelderfgoed vorm te geven. Zonnestraal Hilversum B.V. neemt de zorg voor en de exploitatie van Zonnestraal over. Alle huurders zijn geïnformeerd. Voor hen verandert er weinig, de bestaande huurcontracten worden gerespecteerd.
In 2006 kocht de Alliantie de gebouwen op Zonnestraal, twee jaar later het landgoed zelf (de gronden). Voor woningcorporaties ligt het echter niet voor de hand, volgens de herziene Woningwet van 2015, om een landgoed in bezit te houden. Daarom startte de zoektocht naar een andere eigenaar.
Maar die zoektocht duurde - zacht gezegd - even. De betrokken partijen - de Alliantie, de gemeente Hilversum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed - wilden en willen de unieke status van het landgoed waarborgen. Zij vinden criteria als ervaring met monumentaal erfgoed, een visie op het beheer en de exploitatie van het bijzondere landgoed en een oog voor de portemonnee van haar huurders, wezenlijk voor een toekomstige eigenaar. Zonnestraal Hilversum B.V. zou voldoen aan deze criteria.
Nu - zegt Joan van der Burgt, regiodirecteur Gooi en Vechtstreek van de Alliantie - is er het volste vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Roland Velthuyse, directeur Zonnestraal Hilversum B.V./Óbidos, noemt Zonnestraal uniek vanwege het Duiker Ensemble. "Met de afbouw en ingebruikname van het Dresselhuyspaviljoen zal het ensemble weer compleet worden en kan er gewerkt worden aan de verdere versterking van Zonnestraal als vestigingslocatie voor een brede huurdersgroep."
Ook wethouder Willem van der Spek is blij dat de koop nu rond is. "Wij werken samen met de nieuwe eigenaar aan de toekomst van Zonnestraal in de geest van de bedoelingen van Unesco. We hebben daarin ieder onze eigen verantwoordelijkheid. De eerste afspraken hebben we al gemaakt. De restauratie van het Dresselhuyspaviljoen wordt bijvoorbeeld voltooid, er komt een bestemmingsplan, een toekomstvisie en natuurlijk werken we samen aan het nominatiedossier voor Unesco."