Landhuis Trompenburgh.
Landhuis Trompenburgh. Foto: Natuurmonumenten – Mirella Sinnige

Historie en cultuur bij excursie in landhuis Trompenburgh

De buitenplaatsen ontdekken, een kijkje nemen in Trompenburgh en voor kinderen een ontdekkingsreis: dat kan bij Natuurmonumenten.

'S-GRAVELAND - De 's-Gravelandse buitenplaatsen kennen een boeiende geschiedenis. Wat in de zeventiende eeuw begon als investering van rijke Amsterdamse kooplieden in ontgonnen heidegebied, groeide door de eeuwen heen uit tot een prachtig historisch natuurgebied met statige landhuizen op parkachtige landgoederen.

Komende zaterdag om 14.00 uur is er voor volwassenen een twee uur durende wandeltocht - met de boswachter - langs de 's-Gravelandse buitenplaatsen: dé kans om de natuur en de cultuurhistorie op Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam te ontdekken. Het advies is wel om warme en/of regenkleding mee te nemen. Honden zijn niet toegestaan. Leden van Natuurmonumenten betalen 5 euro, niet-leden 8 euro.

Een week later, op zaterdag 17 maart, kunnen kinderen (met hun ouders) mee op ontdekkingsreis. Het advies is om een camera mee te nemen en ook een tasje voor bijzondere vondsten. Deze activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.
Zondag 18 maart is er een excursie voor volwassenen in landhuis Trompenburgh. Het is mogelijk om daarnaast met een gids op pad te gaan op landgoed Gooilust.
In 1673 liet Cornelis Tromp deze buitenplaats opnieuw aanleggen. Het landhuis met gracht kwam te midden van een geometrisch park. In de eeuwen daarna werden verschillende wijzigingen op de buitenplaats aangebracht, waarvan diverse sporen in het terrein achterbleven, maar de 17e-eeuwse hoofdstructuur bleef bewaard. De laatste particuliere eigenaar was Frans Ernst Blaauw.
Voor meer informatie en kosten, zie www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek.