Coosje Wijzenbeek.
Coosje Wijzenbeek. Foto: Bastiaan Miché

Trots op lerares van topviolisten

hilversum "Coosje is nationaal en internationaal een begrip en is uitgegroeid tot een vioolpedagoog van internationale allure. Zij is een inwoner op wie Hilversum trots mag zijn. Bij haar unieke en bijzondere kwaliteiten past een eerbetoon in de vorm van de gemeentelijke legpenning in goud."

Dat zei burgemeester Pieter Broertjes zondag 4 maart - de verjaardag van de gemeente - in een goedgevulde Burgerzaal binnen het Hilversumse raadhuis. Traditiegetrouw eert de gemeente deze dag een bijzondere Hilversummer, die wordt ingeschreven in het Gulden Boek. Dit jaar was de viering extra bijzonder, omdat Broertjes ook de gulden legpenning zou uitreiken aan ereburger in spe vioollerares Coosje Wijzenbeek. Dit is de hoogste onderscheiding die de gemeente kent.

Jacoba Helena (Coosje) Wijzenbeek (18 april 1948) is een geboren en getogen Hilversumse. Als vioollerares - ze gaf al les vanaf haar dertiende - heeft zij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van muzikaal talent. Zo is zij onder meer oprichtster en de inspirerende kracht achter Fancy Fiddlers, een ensemble waarin haar jonge leerlingen intensief podiumvaardigheden opdoen in binnen- en buitenland.
Enkele van haar leerlingen behoren tot de hedendaagse topviolisten, onder wie Janine Jansen, Rosanne Philippens, Francien Schatborn, Noa Wildschut en Nadia Wijzenbeek.

Verder was Wijzenbeek regelmatig jurylid bij nationale concoursen; nu van het Herman Krebbers Concours voor amateurviolisten en het Nederlandse Vioolconcours. Bij al deze concoursen gaat het om jonge violisten. In 2007 ontving zij voor haar verdiensten een bijzondere prijs van het Anton Kersjes Fonds.