In maart 2016 startte het project Veilig naar School. Daar wil de VVD een vervolg aan geven.
In maart 2016 startte het project Veilig naar School. Daar wil de VVD een vervolg aan geven. Foto: Bastiaan Miché

Nu politieke moed nodig om Hilversum bereikbaar te houden

In de komende raadsperiode moeten er spijkers met koppen worden geslagen, anders is Hilversum over twintig jaar echt een onneembare vesting. Dat geeft de VVD aan.

HILVERSUM Weg met de vooringenomen standpunten en het kijken naar individuele oplossingen. Wat de VVD betreft, is het de komende vier jaar tijd voor realiteitszin en politieke moed om Hilversum ook de komende decennia bereikbaar te houden. “Dat kan niet wachten. Daar moeten we nu over nadenken, zodat het verkeer ook in 2038 gewoon door Hilversum kan”, aldus Floris Voorink.

"In Hilversum worden vanuit de politiek ideologische dingen geroepen, maar we kijken niet naar oplossingen. Iedereen constateert dat we een probleem hebben op de Johan Geradtsweg en de Diependaalselaan. Die zitten echt aan hun tax. Als je ziet dat het verkeer zich blijft ontwikkelen, dan moeten we nu echt werk maken van de bereikbaarheid", licht Voorink toe. Voor deze twee drukke verkeersaders heeft de partij ook ideeën. Om de bereikbaarheid van het Media Park te verbeteren, stelt de VVD voor om de Erfgooiersstraat vanaf het voormalige Erfgooiersplein om te vormen tot een verbindingsweg richting het bedrijventerrein. "Door deze om te vormen tot een situatie vergelijkbaar met de Schuttersweg en de Geert van Mesdagweg wordt de natuur niet aangetast en is het Media Park beter bereikbaar", is te lezen in het document.

Betere doorstroming op de Diependaalselaan is veel complexer en duurder. Hier denkt de VVD op de langere termijn dat een nieuwe afslag op de A27 (Hilversum-Zuid) uitkomst kan bieden. Vanaf deze afslag zou via de Noodweg, de weg langs Vliegveld Hilversum, een aftakking naar de N201 gerealiseerd kunnen worden. De komende periode willen de liberalen hiervan de voors en tegens goed op een rij zetten.

Dit zijn twee voorbeelden waarmee de VVD het bereikbaarheidsdilemma aan wil pakken. Probleemstelling, snelle oplossingen en structurele en fundamentele maatregelen heeft de partij opgesteld in ‘Hilversum gastvrij en bereikbaar’, de verkeersvisie van VVD Hilversum. Voor de liberalen is dit document de leidraad op het gebied van bereikbaarheid voor de nieuwe raadsperiode. Vier jaar terug kwamen zij met de eigen Centrumvisie: een concreet plan waar de partij mee aan de slag wilde. Voorink meldt dat dit goed bevallen is en dat ze dit nu weer hebben gedaan voor een van de belangrijkste punten voor de gemeente: de bereikbaarheid.

Hilversum heeft op het gebied van bereikbaarheid geen goed imago. Oplossingen zijn ook niet zo eenvoudig. Uitbreiding van het wegennet is geen optie, omdat niemand het omringende groen wil aantasten met asfalt. Qua bebouwde kom is die van Hilversum net zo groot als Baarn, maar de mediastad heeft dik negen keer zoveel inwoners (90.000 tegenover 11.500). Daarnaast neemt het aantal auto's toe. Nu bezitten 41.531 Hilversummers een auto, in 2000 waren dat er nog 33.095. Ook de economie trekt aan en dat zorgt er dagelijks voor dat er zo'n 35.000 mensen naar Hilversum komen. Hierdoor neemt de druk op het wegennet toe en wordt de behoefte aan parkeren alleen maar groter.
Als wethouder Verkeer heeft Voorink sinds mei 2014 aan de knoppen gezeten. In de afgelopen periode is het hem niet gelukt een meerderheid te krijgen voor de door de VVD gewenste verkeersaanpassingen. De liberalen willen de bereikbaarheid van het centrum en de doorstroming op de centrumring duidelijk verbeteren. Hun structurele oplossingen hiervoor zijn tweerichtingsverkeer invoeren op de Emmastraat en de Schapenkamp, het herinrichten van het stationsgebied en het verleggen van de centrumring om de markt heen. Voorink is ervan overtuigd dat er van beide kanten verkeer kan rijden over de Emmastraat, inclusief vrij liggende fietspaden. In oktober 2016 trok hij het voorstel terug. Naast de oppositiepartijen waren ook coalitiegenoten CDA en SP (toen nog in het college) tegen: het voorstel dat voorlag zou niet veilig genoeg zijn. Daar denkt de lijsttrekker nog steeds anders over. Met de breedte van de fietspaden is niets mis. Die wijkt volgens hem niet af van normen die elders in de gemeente worden gehanteerd.
In de verkeersvisie komt de partij met een aantal 'quickwins'. Eind 2017 kwam de wethouder al met een lijst van de tien meest verkeersonveilige situaties. Die moeten de komende vier jaar worden aangepakt. Dat is absoluut haalbaar, geeft de VVD'er aan. Hieronder vallen ook de kleine spoorbomen. Het is zijn overtuiging dat hier een goede oplossing voor komt. "Uitgangspunt is dat we de overgang openhouden, want dat beperkt de bereikbaarheid elders."

De verkeersvisie is meer dan een autoplan, vertelt Voorink. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de andere structurele maatregelen, zoals meer fietsparkeren in het centrum. Een grote fietsenstalling met entree aan de Zeedijk is daar een voorbeeld van (zie ook voorpagina). Een park-& ride-strook bij station Sportpark moet de verkeers- en parkeerdruk in het centrum en omliggende buurten verlichten. Tevens wil de partij verder met het project 'Veilig naar School'.

Erfgooiersstraat moet verbindingsweg worden naar het Media Park