Erik Veerman, Monique Gijsman en Rob Fabriek zijn de initiatiefnemers van het plan.
Erik Veerman, Monique Gijsman en Rob Fabriek zijn de initiatiefnemers van het plan. Foto: Aangeleverd

Golfkarretjes als buurttaxi

Ouderen mobieler maken en eenzaamheid bestrijden is het idee achter het mobiliteitsplan Kerkelanden. Een project voor en door de buurt.

hilversum Kerkelanden wordt geen wijk waar buurtbewoners urban golf gaan spelen. Maar golfkarretjes moeten over een half jaar wel degelijk dagelijks in het straatbeeld te zien zijn in deze buurt in Zuid. Dat heeft alles te maken met het buurtmobiliteitsplan, dat door drie bewoners in de steigers is gezet zodat ouderen eenvoudiger het verzorgingshuis uit kunnen.

Deze 'buurttaxi' moet een uitkomst zijn voor ouderen in de wijk. De elektrische golfkarretjes, die nog moeten worden aangeschaft, rijden een route door Kerkelanden. De route loopt langs de woonzorgcentra, die zich aan de buitenkant van de ring van Kerkelanden bevinden, en brengt de passagiers naar het winkelcentrum, het kloppend hart van de wijk. Als alles volgens schema verloopt dan kan dit buurtproject op 1 september van start gaan. Daar mikken de drie initiatiefnemers, Monique Gijsman, Erik Veerman en Rob Fabriek, op.
Een half jaar terug zag Gijsman op televisie een reportage over de Stichting Buurt Mobiel in Utrecht. Ze raakte geïnspireerd en vond de inzet van golfkarretjes in haar eigen en nogal vergrijsde wijk een goed plan. Met eigen ogen ziet zij dat ouderen in het winkelcentrum vaak lang moeten wachten op een taxi. Doordat ouderen minder mobiel worden kiezen zij er vaker voor om thuis te blijven. De wandeling naar het hart van de wijk om een boodschap te doen, naar het gezondheidscentrum of De Koepel, is lang en gevaarlijk. Het oversteken van de drukke Kerkelanden is een hele klus als je niet meer zo goed ter been bent. Met een telefoontje naar de mensen van het buurtmobiliteitsplan moet dat in de nabije toekomst verholpen zijn.
Het mes snijdt aan meerdere kanten. Ouderen krijgen straks de mogelijkheid om tegen een klein bedrag veilig naar buiten te kunnen. Daardoor komen zij meer onder de mensen en kunnen zo actiever meedoen aan de samenleving. Daarmee helpt dit plan tegen de bestrijding van eenzaamheid, waar in Hilversum behoorlijk sprake van is. Uit cijfers blijkt dat 8 procent van de Hilversummers (van jong tot oud) eenzaam is. Kerkelanden is een behoorlijk vergrijsde wijk. Van de bewoners is 36 procent boven de 65 jaar, waarvan de helft alleen woont. Met deze gegevens biedt het mobiliteitsplan voor en door de buurt, zoals de initiatiefnemers zeggen, hier soelaas.
Naast ouderen mobieler maken, zorgen voor aanspraak en aandacht, hopen de drie dat meer organisaties en bewoners zich aansluiten. Veerman oppert een samenwerking met De Keet. "Misschien willen jongeren wel helpen met het schoonmaken van de karretjes of helpen bij de boodschappen." Daarnaast zoeken zij vrijwilligers die bijvoorbeeld willen helpen als chauffeur of die onderhoud willen plegen.
Zelf zijn de drie buurtbewoners bezig om de Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden op te richten en om de financiering rond te krijgen. Zij zetten in op drie elektrische golfkarretjes, die de Hilversumse kleuren blauw en geel krijgen, en willen hun medewerkers aankleden in blauw-gele kleding van Buurtmobiel Kerkelanden. Sommige ondernemingen in het winkelcentrum hebben al interesse getoond. Ook hopen zij op steun van de gemeente. Hun plan past naadloos in de buurtgerichte aanpak die de bewoners van het raadhuis zo graag zien. "Met een opstartsubsidie voor de karretjes zijn wij erg geholpen", aldus Veerman.

Wie een handje wil helpen als vrijwilliger kan dat aangeven bij Monique Gijsman. Zij is bereikbaar via mosam0454@gmail.com.