Shiva de Winter afgelopen maandag nadat de materialen waren gebracht.
Shiva de Winter afgelopen maandag nadat de materialen waren gebracht. Foto: Bastiaan Miché

'Vertrouw wethouder voor geen meter'

Komt er nu wel of geen zwembad in Kerkelanden? Wethouder Floris Voorink zegt op zoek te zijn naar een oplossing, maar wordt ook gezien als boeman.

hilversum "Waarom ligt de wethouder mij dwars? Hij is de enige die tegen is!" Dat zei ondernemer Shiva de Winter dinsdagmiddag vlak nadat de gemeente Hilversum de bouwwerkzaamheden binnen het nieuwe zwembad aan de Fransiscusweg 229 in Kerkelanden had stilgelegd.

De Winter, die gisteravond wel weer met Voorink om tafel zat, was de dagen ervoor woedend op wethouder Floris Voorink. Die zegt weliswaar dat hij het zwembad van 17,5 bij 7,5 meter graag ziet komen, maar in de ogen van de ondernemer is hij alleen maar lastig. Dinsdag barstte - voor zover dat nog niet was gebeurd - de bom. Een dag nadat de onderdelen van het zwembad waren bezorgd, vertelden twee handhavingsmedewerkers van de gemeente aan De Winter dat hij het werk moest stilleggen. "Het heeft me al kapitalen gekost en nu worden er achter mijn rug om twee mensen van Bouw- en Woningtoezicht op mij af gestuurd. Die wethouder zegt wel van alles in de pers, maar het enige dat hij doet is de boel vertragen. Ik vertrouw die man voor geen meter meer."
Het gedoe over het nieuw te bouwen zwembad speelt al maanden. De Winter dacht na een jarenlange zoektocht eindelijk een plek voor 700 leerlingen te hebben gevonden, maar kreeg geen vergunning vanwege twijfels over veilig gebruik van de parkeerplaatsen en de verkeersonveilige situaties die zouden ontstaan. Desondanks kwamen maandagmorgen vroeg de zwembadonderdelen aan. "De zwembadbouwer moet de spullen nu brengen en in elkaar zetten, anders komt er nog twee maanden extra vertraging bovenop", verklaart De Winter. De gebrachte spullen hoefden volgens hem alleen nog in elkaar te worden gezet, maar het bad ligt nog los van de grond.
Overigens waren er recent wel gesprekken tussen de gemeente en De Winter. Die wil de noodzakelijke verkeersaanpassingen deels betalen, maar de gemeente wil dat de ondernemer de volledige rekening betaalt. Voor De Winter is die rekening - zegt hij zelf - veel te hoog. Bovendien, meldt Voorink, moet De Winter met zijn buurman, drukkerij De Toekomst, in gesprek over mogelijke verkeersoplossingen. Maar De Winter wil eerst een standpunt van de gemeente horen. Pas dan kan hij met de buurman, die bezwaar maakte tegen de komst van het zwembad, in gesprek. Dat was ook de afspraak met de gemeente, zegt De Winter.
Voorink zegt zelf dat hij er ook van baalt dat er al veel kostbare tijd verloren is gegaan. "Maar we zijn nu wel op een punt beland waarin we kijken wat er nodig is om het zwembad te realiseren. Dat is mooi. Probleem is nu wel dat een huurder van het pand zich opeens heeft gemeld, die zegt dat De Winter gebruik wil maken van zijn parkeerplaatsen."
Onzin, zegt De Winter. Die persoon is allang bekend bij de gemeente. "Maar die kan ik pas uitkopen als ik de vergunning heb."
De zwembadrel was woensdagavond - toen deze krant al was gedrukt - punt van discussie in de gemeenteraad. Met de motie 'Laat de zwemschool niet verzuipen!' vroeg de ChristenUnie aan Voorink om medewerking te verlenen aan het realiseren van het instructiebad. Immers, als het zwembad er niet komt, kan dit leiden tot lange wachtlijsten voor kinderen die zwemlessen willen volgen. De motie kreeg in ieder geval steun van de SP en Hart voor Hilversum.