Villa Heideheuvel: de locatie van de beroepshavo.
Villa Heideheuvel: de locatie van de beroepshavo. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum aantrekkelijker maken op onderwijsgebied

Vervolg voorpagina

Op het gebied van talentontwikkeling in Hilversum gaat het steeds beter. De HKU is vertrokken, maar inmiddels heeft Hilversum Media Campus een aparte ict-opleiding, de Dutch Filmers Academy is hier neergestreken en daar komt nu de beroepshavo bij. "We willen hier het onderwijs voor alle leeftijden goed geregeld hebben", meldt wethouder Wimar Jaeger.

Met het specifieke onderwijs, dat beter moet aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven en de leerbehoefte van de student, hoopt de gemeente aantrekkelijker te worden voor andere onderwijsinstellingen. Jaeger geeft aan dat een universitaire of hbo-opleiding zich wil gaan vestigen in de mediastad. De verwachting is dat deze mbo 4-opleiding, waar studenten ook havocertificaten kunnen halen, landelijk veel aandacht krijgt. "We komen onder een vergrootglas te liggen, want dit zou best eens een aparte opleiding kunnen worden", realiseert Jeroen Ankersmit van het MBO College Hilversum zich goed. Interesse is er al. Begin april zit Ankersmit al om de tafel bij het ministerie van Onderwijs.
Beide heren geven aan dat het bijzonder is dat twee systemen bij elkaar worden gebracht. Geen taaie leerstof, maar kennis opdoen, vooral veel praktijkopdrachten, gastcolleges en drie keer per jaar een hackathon. Zeker de helft van de tijd moeten de leerlingen bezig zijn met opdrachten van deelnemende bedrijven. Ankersmit heeft de hoop dat deze opleiding snel gaat groeien en dat er dan 500 tot 600 studenten de opleiding volgen.