Joost Bennekers:
Joost Bennekers: "Pak eens de fiets." Foto: Bastiaan Miché

'Aarde kan wijze waarop wij nu leven niet verwerken'

hilversum Wanneer komt er eens een marketeer die duurzaamheid 'hot' wil maken? Die vraagt stelt Hilversummer Joost Bennekers tijdens een gesprek over de zogenaamde Footprint Challenge 035, bedoeld om de footprint omlaag te krijgen en mensen inzicht te geven in hun 'verbruik' van de aarde.

De 46-jarige Bennekers is samen met Laura Moningka initiatiefnemer van de actie, die na veertig dagen zaterdag eindigt en waaraan ruim 200 mensen aan deelnamen. De Footprint Challenge was een van de winnende inzendingen van de H100-wedstrijd van de gemeente met als doel om Hilversum wat groener en gezonder te maken.
Door mee te doen aan de actie moeten deelnemers hun voetafdruk in figuurlijke zin verkleinen om daarmee klimaatverandering, armoede, honger, verdwijnen van regenwouden en het uitsterven van planten en dieren tegen te gaan. Want op de huidige voet doorgaan, is geen optie, vindt Bennekers. "De aarde kan de wijze waarop wij nu leven allemaal niet verwerken. We zeggen allemaal wel dat we zo veel doen aan duurzaamheid, maar we vliegen wel de aarde kapot, gaan ieder jaar weer op wintersport en eten dagelijks te veel niet-biologisch vlees. Dat kan allemaal wel wat minder. Misschien klinkt het allemaal wat fundamentalistisch, maar de urgentie moet nu wel duidelijk worden. En je geniet meer van vlees als je weet waar het vandaan komt en het dier een goed leven heeft gehad."
In het dagelijks leven is Bennekers duurzaamheidsadviseur bij bedrijven en geeft hij namens de gemeente duurzaamheidslessen op basisscholen in Hilversum. In zijn vrije tijd speelt de Hilversummer hockey bij HMHC. Daar is komende zondag overigens ook de afsluiting van de Footprint Challenge. Maar ook binnen de hockeyvereniging kunnen de leden meer doen aan een betere wereld, meent Bennekers. Pak eens de fiets, is zijn oproep. Dat kun je immers na afloop van de wedstrijd een biertje drinken. Natuurlijk worden zijn vrienden en teamgenoten weleens gek van zijn betogen, maar opvallend is het wel dat veel leden met de auto naar de club komen. "Mijn verhaal werd al wel als pusherig ervaren, ik ken ook alle tegenargumenten. Hier positief in zijn is soms wel moeilijk. En natuurlijk is skiën lekker en natuurlijk wil ik ook ooit nog weleens naar een ver land. Maar het hoeft niet altijd alleen maar meer. Wees ook eens blij met wat je hebt. Gelukkig krijg ik nu door de Footprint Challenge veel leuke reacties. Het kost moeite om gelukkig te zijn met wat je hebt, maar voor een duurzamere wereld moeten we dat overhebben."