'Meervoudige problematiek niet geschikt'

HILVERSUM Dudok Wonen wil de selectiecriteria voor de nieuwe bewoners, die via het project In Between Places in aanmerking komen voor een appartement aan de Hilversumse Brinklaan, aanpassen. Degenen die vanuit deze tijdelijke woning het meest gemakkelijk een nieuwe vaste woonruimte kunnen vinden, lijken daarbij voorrang te hebben. "Mensen met een meervoudige problematiek zijn niet geschikt", zegt een woordvoerder. "Het is geen begeleid wonen."

De afgelopen maanden was er flink wat commotie rond het project van Dudok Wonen, de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland. Veel bewoners die vorig jaar de sleutel van zo'n tijdelijke woonruimte kregen, omdat zij vanwege persoonlijke omstandigheden een acute woonvraag hadden, hadden nog altijd geen vast onderkomen weten te vinden. Zij dreigden eind deze maand - als het contract afloopt - op straat te staan.
Afgelopen week berichtte de woningcorporatie in een jubelend persbericht dat vijftien van de zeventien bewoners wier contract deze maand afloopt, een ander onderkomen hebben gevonden. De twee overgebleven bewoners dus nog niet. Woonwethouder Willem van der Spek van de gemeente Hilversum meldde vorige week al dat zij aangeboden woningen hebben geweigerd.

In Between Places is een pilot met een looptijd van vijf jaar. Nu het eerste jaar van dit project er bijna op zit is het tijd voor een evaluatie. De woordvoerster van Dudok Wonen is het niet eens met de stelling dat het vorig jaar groots gepresenteerde project nu een flop is, iets dat sommige bewoners wel beweren. "We hebben 22 mensen in acute woningnood geholpen. Natuurlijk kunnen dingen beter, maar het is ook een experiment."
Voor de kamers die leegkomen zal Dudok Wonen opnieuw adverteren. Ook de mensen die vorig jaar de boot misten - er waren 300 inschrijvingen - en nog een woning zoeken, moeten opnieuw reageren.