Het verzet in de buurt was groot.
Het verzet in de buurt was groot. Foto: Bastiaan Miché

'Plannen hard van tafel geveegd'

HILVERSUM In de afwijzing van de vergunningaanvraag van de Blijdensteinlaan 4 stond geen woord Spaans. Alle plannen zijn van tafel geveegd, melden Martin van Zwol en Frank August de Meijer, die namens de buurt bezwaar aantekenden.

"De uitspraak van het college van burgemeester en wethouders zien wij als een erkenning van het unieke karakter van het beschermd ensemble", aldus de twee Hilversummers. "Er is te lezen in de beslissing dat er alleen een type Hilversumse villa met een kap en ik meen zelfs rode stenen mag komen. Ook zeggen B en W dat de commissie Welstand en Monumenten zich beter moet oriënteren op de welstandsnota."

Eind december sijpelden al geluiden door dat de vergunningaanvraag zeer waarschijnlijk zou worden afgewezen. Verrassend was de uitspraak dus niet. Op het braakliggende terrein moest een grote, moderne villa met een plat dak verrijzen die niet paste bij de rest van het beschermd ensemble Blijdensteinlaan en Laan van Vogelenzang. Volgens de regels die zijn opgenomen in het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied, de welstandsnota en het beschermd stadsgezicht was het ontwerp volledig tegen de voorschriften.
De omwonenden zijn opgelucht dat er een duidelijk nee uit het raadhuis is gekomen. Tegen de bouw van een nieuw huis zijn zij niet, maar dat moet wel voldoen aan de regels die gelden. Punt van kritiek is dat de gemeente en de welstandscommissie al eerder hadden kunnen ingrijpen, omdat het volgens de bewoners klip-en-klaar was dat deze plannen nooit goedgekeurd konden worden. "We hebben er daardoor toch veel werk aan gehad en onzekerheid gekend. Dat had voorkomen kunnen worden", besluiten de twee bezwaarmakers.