Shiva de Winter sprak vorige maand nog de politieke partijen toe.
Shiva de Winter sprak vorige maand nog de politieke partijen toe. Foto: Bastiaan Miché

Hoop op positief einde zwembadsoap

De kans dat het nieuwe zwembad in Kerkelanden er daadwerkelijk komt, is na deze week iets groter geworden. Zwemschoolhouder Shiva de Winter en de gemeente zijn in ieder geval weer met elkaar in gesprek.

hilversum Hij was een week terug nog woedend op wethouder Floris Voorink, maar na een goed gesprek met de VVD-wethouder en de goede wil die de liberaal vervolgens tijdens de gemeenteraadsvergadering toonde, is ondernemer Shiva de Winter weer wat positiever gestemd. "Iedereen zit nu in ieder geval in de modus van meewerken en meedenken."

De Winter wil liever vandaag dan morgen aan de slag in zijn kleinschalige instructiebad van 17,5 bij 7,5 meter aan de Fransiscusweg 229, maar voelde zich de laatste tijd flink tegengewerkt door Voorink en zijn ambtenaren. De ondernemer krijgt maar geen vergunning, omdat de brandveiligheid van het gebouw, parkeergelegenheid en verkeersveiligheid niet in orde zijn. Toch liet De Winter vorige week voorzichtig de benodigde spullen bezorgen, omdat langer wachten opnieuw veel vertraging zou betekenen. De onderdelen hoefden volgens hem alleen nog in elkaar te worden gezet, maar het bad ligt nog los van de grond.

De bom barstte vervolgens toen De Winter van de gemeente de werkzaamheden moest stoppen, omdat er nog geen vergunning was. De ChristenUnie diende daarom de motie 'Laat de zwemschool niet verzuipen!' in met de oproep aan de wethouder volledig en voorspoedig medewerking te verlenen aan het realiseren van een instructiebad door De Winter Sport voor het geven van zwemlessen. Fractievoorzitter Jan de Wit was teleurgesteld in het feit dat na de raadscommissie van februari - toen De Winter de politiek toesprak - het probleem nog altijd niet was opgelost.
Voorink gaf aan dat zijn organisatie nu in de modus zit van 'wat moet er gebeuren om de problemen op te lossen'. De bouwstop is opgeheven en de stukken over de brandveiligheid zijn ontvangen, was het goede nieuws. "Dat De Winter al is begonnen in verband met de tijdsdruk mag strikt genomen niet, maar ik snap dat je daarom aan de slag moet."

Nu rest met name het probleem verkeersveiligheid. Normaliter zijn die voor kosten van de ondernemer, immers: de vervuiler betaalt. Toch beseft hij ook dat de Winter niet de rekening mag betalen van verkeersaanpassingen die eigenlijk nu al - zonder zwembad dus - noodzakelijk zijn.
Toch is er naast het commerciële belang ook (en vooral) een maatschappelijk belang, vonden Hans Haselager van de PvdA en Anja Wijnands van het CDA. Met name die eerste noemde de betaalrekening een vorm van kapitalisme die niet de zijne is. Er hebben namelijk al duizenden kinderen zwemles bij De Winter gevolgd (bij Heideheuvel onder andere) en er zullen nog duizenden kinderen volgen, meende de sociaaldemocraat.
Alle partijen steunden de motie van de ChristenUnie. Ook GroenLinks, dat desondanks kritisch was over een eventuele verdeling van de kosten voor de verkeersveiligheid. Fractievoorzitter Jan Kastje wil namelijk dat 'gewoon' de ondernemer de eventueel noodzakelijke verkeersaanpassingen betaalt, uit angst voor precedentwerking. Ook Voorink heeft absoluut geen zin om straks met iedere ondernemer die een aanvraag indient te praten over zijn maatschappelijke belang en te onderhandelen over een kostenverdeling. Hij eindigde echter positief. "We gaan op zoek naar een oplossing die het zwembad helpt. De eventuele verkeerskosten zijn primair voor de zwemschool, maar wanneer er punten aan het licht komen die al fout waren, gaan we in gesprek."