Veel ondernemers vinden de tarieven te hoog.
Veel ondernemers vinden de tarieven te hoog. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg discussie marktgelden

hilversum Schoorvoetend is de gemeenteraad van Hilversum deze week akkoord gegaan met het collegevoorstel om de tarieven die de marktkooplui moeten betalen voor de woensdag iets te verlagen. Met name Hart voor Hilversum (HvH) en de SP kraakten de handelswijze van wethouder Wimar Jaeger van Financiën in dit dossier.

Eind vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met een (best forse) verhoging van die tarieven, nadat Jaeger had aangegeven dat dit in goed overleg met de marktcommissie tot stand was gekomen. Veel ondernemers waren het daar echter niet mee eens en dienden onlangs een petitie in met het verzoek die verhoging terug te draaien. Jaeger stelde daarom de gemeenteraad voor om het tarief voor de woensdagmarkt met 10 cent, van 85 naar 75 cent per vierkante meter per dag, te verlagen. Op die wijze zou de woensdagmarkt - waar ruim tien kramen leeg staan - aantrekkelijker en meer concurrerend kunnen zijn.

Bianca Verweij van de SP, Karin Walters van HvH en ook Hans Haselager van de PvdA waren kritisch. "Het is niet goed als we op deze wijze met de markt omgaan", zei laatstgenoemde. "Voor elk dubbeltje dat je verhoogt moet heel veel vlees en vis verkocht worden." Walters en Verweij vinden dat de zaterdagmarkt net zo duur (of goedkoop) moet zijn als op woensdag. Bovendien vroeg Walters zich af waar de eerdere verhoging op was gebaseerd en, meende zij, zo betalen de kooplui dubbel voor promotiewerk.
Omdat de discussie nergens toe leidde, stelde Jan de Wit van de ChristenUnie voor om het voorstel aan te nemen - dan is er in ieder geval de woensdagverlaging - en er na de verkiezingen uitgebreid op terug te komen. Jaeger vond dit een goed idee. Hij benadrukte dat de raad de tarieven bepaalt.