'Er is al veel gebeurd, maar er moet nog een hoop gebeuren in Hilversum', meent Van Gilse.
'Er is al veel gebeurd, maar er moet nog een hoop gebeuren in Hilversum', meent Van Gilse. Foto: Bastiaan Miché

Afscheid van de bewaker van de ruimtelijke kwaliteit

hilversum Zijn missie in de Hilversumse politiek zit er na twaalf jaar op. Volgens Joost van Gilse is het belang van ruimtelijke kwaliteit inmiddels duidelijk in de gemeenteraad. Hilversum staat er beter voor dan in 2006. Nu hoopt hij in 2019 op een nieuw politiek avontuur: een plek in Provinciale Staten.

Al op jonge leeftijd heeft Van Gilse interesse in de politiek. Op de middelbare school wordt hij lid van de JOVD. Vervolgens duurt het even voordat de architect in de raad komt. In Bussum en Naarden zat hij in het bestuur van de VVD. In 2006, toen hij met zijn gezin in Hilversum woonde, besloot hij zich kandidaat te stellen. Hij hekelde de visie op de ruimtelijke ordening. In die periode was de wens van de raad om zo veel mogelijk huizen neer te zetten. "Men vond woningbouw nodig en wat er dan moest komen, maakte niet uit", legt hij uit.
Het adagium was groot, hoog en veel. Het ene na het andere idee van een blokkendoos kwam voorbij. Toen hij twaalf jaar terug daadwerkelijk in de raad kwam en de VVD in de oppositie zat, was zijn inzet vooral om zo veel mogelijk slechte plannen tegen te houden. "We hebben heel veel lelijkheid kunnen stoppen", zo zegt hij zelf. Plannen voor een stationstoren, de Zuiderkerk en hoogbouw bij Lieven de Key en de markt gingen niet door. Met hulp van buurtcomités als BIK en diverse handtekeningenacties trok het college deze plannen in. Niet alles lukte. Zo is tot zijn spijt Entrada er bijvoorbeeld wel gekomen.
Voor Van Gilse werd het in de raadsperiode erop makkelijker omdat de VVD in het college zat. Tussen 2010 en 2014 lag de nadruk vooral op bezuinigen. Toch zijn er toen ruimtelijk kwaliteitszaken opgepakt. Hij noemt het vaststellen van de Structuurvisie en het masterplan Media Park. "Daarmee hebben we de grote hoogtes eruit weten te krijgen."
Van Gilse is de samensteller van de Centrumvisie die de VVD in 2014 presenteerde. Daarmee wilde de partij af van het vele hapsnapwerk. "Hiermee hadden we een kompas voor wat we de komende jaren gingen doen." Veel ideeën uit dat plan zijn gerealiseerd, zegt hij, waaronder het nieuwe marktterrein, een nieuw beeldkwaliteitsplan, het gevelherstelfonds en zestig nieuwe monumenten in het centrum.
"We realiseren ons dat ruimtelijke kwaliteit van belang is. Dat zit nu wel bij iedereen goed tussen de oren", meldt Van Gilse tevreden nu zijn taak als raadslid erop zit. Hilversum heeft nog wel wat uitdagingen liggen op ruimtelijk gebied. Van Gilse noemt het stationsgebied, waar een mooie verbinding moet komen tussen het station en het centrum. Als het aan hem ligt liever zonder tunnelbak op de Schapenkamp. Verder stipt hij het opknappen van de Kerkbrink aan. "Dat kan een levendig terrassenplein worden."